Do Motola se přijely léčit další irácké děti

Do Prahy přiletělo vojenským speciálem šest iráckých dětí. V motolské nemocnici se podrobí operaci srdce. Spolu s nimi přiletěli jejich příbuzní a také dva dětští lékaři, kteří se budou podílet na léčení malých pacientů. Šestice dětí trpí vrozenými srdečními vadami. Kdyby v Česku nepodstoupily operaci, část z nich by zemřela a část by měla zkrácený život.

"Jsou to pro nás standardní úkony, děti se do Iráku vrátí úplně zdravé," řekl Tibor Klein z dětského kardiocentra Motolské nemocnice.

Podle Kleina jsou oba iráčtí pediatři velice kvalifikovaní odborníci. Po návratu domů by měli vytvořit specializované pracoviště v nemocnici v Basře. Ve městě ale podle jejich slov stále chybí základní kardiologické přístroje.

Iráčtí lékaři se spolu s českými podíleli na výběru dětí, které se v Motole podrobí operaci. "V Česku je čeká asi tříměsíční školení na našem pracovišti," poznamenal Klein.

"Vybral jsme si tuto práci, abych mohl zachraňovat životy našich dětí, čekám, že se tu naučím vše důležité o dětské kardiologii," řekl Ahmed Hamza, jeden z pediatrů, kteří do Prahy přiletěli.

Českým lékařům věřím

Irácké děti se do Čech jezdí léčit v rámci vládního projektu Medevac. Ten pomohl od roku 2003 už 26 dětem, které měly nemocné srdce a byly operovány v motolské nemocnici.

"Vůbec se nebojím. Znám lékaře už z Iráku a věřím, že vše dopadne dobře," řekl Sáher Abdul Waháb, který do České republiky přijel s čtyřletým Alim. V historii projektu se nepodařilo pomoci jenom jednomu pacientovi. "Situaci tehdy komplikovala těžká plicní nemoc a při operaci by hrozila smrt dítěte," dodal Klein. Přímo v Iráku také působí malý chirurgický tým, který který ošetřuje místní obyvatele i vojáky z mezinárodních jednotek.

ČTK

obsah | Česká republika