Česko odmítlo dát další peníze na Irák

Další finanční pomoc z České republiky Irák nedostane. Praha zřejmě nebude reagovat ani na výzvy Washingtonu, aby na blížící se dárcovské konferenci přišla s nabídkou dalších peněz na obnovu válkou zničené země.

Vláda Vladimíra Špidly zatím počítá s tím, že na obnovu Iráku poskytne letos 120 milionů korun. Celkem se hodlá Česko podílet na obnově Iráku 520 miliony korun. "Náš příspěvek je potřeba znásobit, ale určitě nepůjde o jeho navýšení," řekl včera náměstek ministra zahraničí Jan Winkler. Jak si stát takové "znásobení" bez peněz představuje? "Můžeme nabídnout například expertní studie, studie proveditelnosti a tak dále," řekl Winkler, který má na ministerstvu na starosti bezpečnostní politiku. "Tento způsob je lepší, než kdyby česká vláda poskytla Iráku jen finance a tamní vláda by si tyto studie nechala vypracovat u renomovaných evropských poradenských společností," řekl Winkler.

Postoj státu kritizuje například Martin Dvořák, jediný český zástupce v týmu, který nyní připravuje významnou mezinárodní dárcovskou konferenci, která má vybrat miliardy dolarů potřebné na obnovu Iráku. Uskuteční se na konci října v Madridu. "Hodně se nás ptají, jak to vidíme, jak se budeme dárcovské konference účastnit, jakou formu pomoci zvolíme," řekl Dvořák, jehož celý titul zní "zástupce ředitele odboru pro koordinaci dárců při Radě pro mezinárodní koordinaci".

"Já už z toho začínám být rozpačitý, protože to nevím. Na to, že tady reprezentujeme Českou republiku, je to trošku nepříjemné," dodal Dvořák. Podle informací LN od několika zdrojů přímo z Iráku navíc české firmy zatím přílišnou iniciativu v Zálivu neprojevují. Natož aby byly místním schopny nabídnout expertní studie.

"Musím je sám kontaktovat a vysvětlovat jim, jaké tady mají možnosti. Že by se sem hrnuli, to se rozhodně říct nedá," uvedl jeden ze zdrojů. "Čekají, až sem začnou létat civilní letecké společnosti. Ale to už bude pozdě, trh bude obsazený," dodal. Nedá se ale vyloučit, že tlak ze Spojených států ještě premiéra Vladimíra Špidlu a jeho úředníky donutí změnit postoj. Do začátku dárcovské konference ještě zbývá sedm týdnů. Americký tlak může být velmi silný.

Prezident George W. Bush již předevčírem oznámil, že požádá Kongres o dodatečných 87 miliard dolarů na obnovu Iráku. Zástupci administrativy současně uvedli, že očekávají, že své příspěvky na iráckou rekonstrukci zvýší i další státy. "Pro mezinárodní společenství bude stabilita Iráku a stabilita na celém Středním východě prospěšná. A proto je důležité, že se na tomto heroickém úsilí bude celé mezinárodní společenství podílet," řekla tento týden poradkyně prezidenta Spojených států pro národní bezpečnost Condollezza Riceová.

Česká vláda vyčlenila 520 milionů korun

Podle informací LN chtějí organizátoři madridské dárcovské konference vybrat zhruba patnáct miliard dolarů. To však někteří experti označují za přehnaně vysokou sumu. "Budou rádi, když vyberou jednu jedinou miliardu," řekl například listu Los Angeles Times Bathsheba Crocker z Centra pro strategická a mezinárodní studia. Česká vláda zatím vyčlenila na program poválečné rekonstrukce a obnovy Iráku na příští tři roky 520 milionů korun. Letos to má být 120 milionů.

TOMÁŠ HOŘEJŠÍ, LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika