Šéf irácké mise musí opustit Česko

Ministerstvo zahraničí vyhostilo iráckého chargé d´affaires Malika Mohammeda Al-Aniho z České republiky. Důvodem tohoto kroku je podle ministerstva diplomatova činnost, která se neslučovala s jeho posláním.

˝Po vyhodnocení informací českých bezpečnostních složek jsme došli k závěru, že je zde nežádoucí osobou a vyzvali ho k opuštění republiky,˝ zdůvodnil postoj ministerstva mluvčí Vít Kolář. Al-Ani je už pátým iráckým diplomatem, který musel během posledních dnů odjet z republiky. Ve středu bylo totéž oznámení učiněno čtyřem iráckým diplomatům, kteří republiku opustili v pátek odpoledne. ˝Odletěli do jedné mimoevropské země,˝ odmítnul prozradit cíl jejich cesty Kolář. Irácká ambasáda však bude fungovat i nadále, neboť v Česku stále zůstává několik iráckých diplomatů.

Podle ministra zahraničí Cyrila Svobody se jedná o dva muže, irácké velvyslanectví hovoří o třech. ˝Bylo jich zde osm, zatím odjeli čtyři,˝ uvedla včera Al-Aniho sekretářka. Na ambasádě zůstávají také tři členové technického personálu. Irácká ambasáda se odmítla k vyhoštění svých diplomatů vyjádřit. ˝Pan Al-Ani zatím nedostal pokyny z Bagdádu, jak postupovat,˝ sdělila jeho sekretářka.

Čeští diplomaté v Iráku nejsou

V Iráku nejsou v současné době žádní čeští diplomaté, proto Irák ani nemůže přijmout odvetné opatření ve formě vyhoštění českých diplomatů. Český zastupitelský úřad v Bagdádu v současné době nahrazuje velvyslanectví v syrském Damašku. Česká republika není jedinou zemí, kde nejsou iráčtí diplomaté vítáni.

Řada zemí včetně Maďarska, Německa či Švédska už uničila obdobný krok. Jejich rozhodnutí souvisí s výzvou Spojených států, aby země vypověděly diplomaty, kteří jsou podezřelí ze špionáže. Oficiálně svou výzvu USA oznámily minulý týden. Podle agentury AP Spojené státy vytipovaly 300 Iráčanů v 60 zemích světa, kteří by podle nich měli být vyhoštěni.

Ani české ministerstvo zahraničí nepopírá, že jeho krok s výzvou Američanů souvisí. ˝Nesouvisí to přímo s výzvou USA, spíše se to váže k bezpečnostním opatřením. Ale pokud by výzva nepřišla, patrně by zde ještě byli,˝ uvedl Kolář. Některé země však odmítly americký požadavek splnit. ˝Tito lidé nezastupují jen vůdce států, ale i zájmy lidu,˝ zdůvodnil odmítavý postoj polský prezident Aleksander Kwaśniewski. Vyhoštění odmítly i Rusko, Francie, Rakousko či Belgie.

MARKÉTA KUTILOVÁ, LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika