ČR patří v léčbě infarktu k nejlepším na světě

Česká republika patří v léčbě akutního infarktu myokardu k nejlepším na světě. Řekl to docent Richard Češka, vedoucí Centra preventivní kardiologie první lékařské fakulty UK po svém čtvrtečním návratu z mezinárodního kardiologického kongresu v USA.

"Američané mají o naše zkušenosti velký zájem. Především máme velmi dobře zorganizovaný systém, aby se co nejdříve po infarktu otevřela céva, která se při akutním infarktu uzavře. Říkáme tomu akutní angioplastika. Je to metoda, která je nejmodernější a přináší pacientům největší užitek. V České republice ji provádí všech 13 kardiocenter. A to 24 hodin denně," řekl docent Češka.

Dodal, že lékaři z regionálních nemocnic o tomto systému vědí, a pacienti se dostávají na tato pracoviště poměrně včas.

"Další kardiocentra už v České republice nejsou třeba, protože jejich dostupnost je v radiusu maximálně sto kilometrů. A to lze dnes sanitkou zvládnout za poměrně krátkou dobu," řekl Češka. Dodal, že čím dříve se pacient na takové pracoviště dostane, tím lépe. Ideální je 90 minut od události. Zatím je to ale v průměru tak do čtyř hodin.

Počet úmrtí klesl o třetinu

Češka dodal, že kardiologická péče v ČR se za posledních 15 let výrazně zlepšila. To potvrdil i zakladatel dětského kardiocentra v Motole profesor Milan Šamánek.

"V dětské kardiologii v současné době nemáme v Evropě konkurenci a jsme jedním z nejlepších pracovišť na světě." I díky této péči se počet úmrtí na akutní infarkt snížil zhruba o 30 procent. Stále však nemoci srdce a cév mají na svědomí ročně 52 procent všech úmrtí.

VÁCLAV PERGL, PRÁVO

obsah | Česká republika