Nová Huť se stane součástí největšího výrobce oceli

Nadnárodní společnost Ispat International převezme ocelářskou firmu LNM Holdings, která ovládá českého výrobce oceli Ispat Nová Huť. Nový subjekt se bude jmenovat Mittal Steel. Ispat se pak sloučí s firmou International Steel Group a výsledkem bude největší ocelárna na světě s tržbami zhruba 30 miliard dolarů (asi 750 miliard Kč) ročně.

Podle podmínek dohody vydá Ispat 525 milionů nových akcií, jejichž hodnota se podle aktuálních kurzů na burze v New Yorku pohybuje kolem 13,3 miliardy USD. Akcionáři International Steel Group obdrží v hotovosti 21 dolarů za akcii a poměrný podíl akcií Mittal Steel. Hodnota transakce by tak měla dosáhnout zhruba 17,8 miliardy dolarů (téměř 450 miliard Kč). Nový subjekt bude ročně produkovat až 70 milionů tun oceli a zaměstná zhruba 165.000 lidí ve 14 zemích světa.

Slučované firmy již podepsaly předběžnou dohodu s odborovými organizacemi United Steelworkers of America a Independent Steelworkers Union, píše se ve společné zprávě slučovaných firem.

Kolos bude řídit Gross

"Celý podnik Mittal Steel bude největším a nejglobálnějším výrobcem oceli na světě. S jeho akciemi se bude obchodovat v New Yorku a na burze Euronext v Amsterodamu," uvedla společnost Ispat International.

Podnik by měl být po dokončení transakce jednou z nejziskovějších oceláren. Ředitelem sloučeného podniku bude indický podnikatel Lakshmi Mittal, který nyní ovládá společnost LNM. Nové sídlo firmy bude v Rotterdamu a na veřejných trzích bude obíhat zhruba deset procent akcií. Mittalova rodina ovládá kolem 77 procent společnosti Ispat International.

LIDOVKY

obsah | Česká republika