Zemřel nezapomenutelný Miroslav Horniček

Po dlouhé a těžké nemoci zemřel ve věku 84 let herec a spisovatel Miroslav Horníček. Skonal v bytě libereckého lékaře. "Zemřel ráno," řekl iDNES chirurg Vladimír Mareš, který o něho doma pečoval.

Zemřel doma, odešel v klidu, obklopen péčí svých přátel, manželů Marešových, řekl ČTK lékařský náměstek liberecké nemocnice Radko Janoušek. Smrt byla podle něho pro těžce nemocného herce vysvobozením, protože jinak by mu zřejmě znovu hrozila dlouhá hospitalizace, kterou tak těžce snášel.

Zdravotní problémy souvisely podle lékařů s věkem. Herec trpěl chronickým cévním onemocněním mozku, těžkou cukrovkou a řadou podružných obtíží. "Prodělal několik mozkových příhod a nebyl na tom dobře," upřesnil pro ČTK Janoušek. Loni v listopadu, po čtyřech měsících v liberecké nemocnici, převezl lékař Miroslava Horníčka k sobě domů. Od července byl herec na liberecké jednotce intenzivní péče.

Zhruba před deseti lety prohlásil Horníček Mareše za svého druhého syna. "Najímá si sestry, které mu chodí pomáhat. Jinak by to ani nešlo," vysvětlil už dříve primář chirurgie Miroslav Baader. Přestože byl dlouhodobý pobyt herce na jednotce intenzivní péče pro nemocnici ekonomicky náročný a spekulovalo se o tom, jestli by mu nestačila jen ošetřovatelské péče, nebyly peníze důvodem ukončení hospitalizace. "Nějaké řešení by se určitě našlo," poznamenal primář.

Většinu času trávil Horníček na lůžku. Jeho vnímání okolí bylo kolísavé. Společníkem mu byla hlavně hudba a staré fotografie, které si s oblibou prohlížel.

Z úředníka skvělým umělcem

Herec, prozaik, dramatik, režisér a výtvarník Miroslav Horníček se narodil v roce 1918 v Plzni. Zpočátku se živil jako úředník v plzeňské Škodovce, za druhé světové války začal působit v plzeňském Městském divadle. Po válce odešel do Národního divadla a ABC, vystupoval společně s Janem Werichem, hostoval v Semaforu.

Před sedmi lety převzal platinovou desku Supraphonu a při vyhlašování ankety TýTý byl zapsán do televizní dvorany slávy. Je držitelem Ceny Thálie za mimořádný přínos jevištnímu umění, nositelem Ceny humoru Karla Poláčka a čestným občanem města Plzně.

iDNES

obsah | Česká republika