ČRo pátrá po nahrávkách z procesu s Horákovou

Český rozhlas začal pátrat po nahrávkách z procesu s Miladou Horákovou. Inzerát by mohl vypadat takto: "Hledáme 170 ztracených zvukových pásů s nahrávkou procesu s Miladou Horákovou z roku 1950. Za informace vedoucí přímo k nalezení rozhlasových záznamů vyplatíme 10 tisíc korun."

Výzvu vydal Český rozhlas, který se rozhodl přispět i finanční odměnou. "Pokud by se našly, dozvěděli bychom se z nich přesně, co se skutečně tehdy odehrálo. Nahrávky by se přepsaly, digitalizovaly a uložily do archivu. Jde o materiál velké historické hodnoty," řekl redaktor Českého rozhlasu Marek Janáč.

Podle jeho zjištění se totiž nahrával celý proces s Horákovou a uvedené materiály se později někam ztratily a je možné, že stále existují. Skutečnost, že se natáčel celý proces, potvrdil i bývalý pracovník Československého rozhlasu.

Zůstala však část nahrávek, propagandistická kniha, stenografické záznamy o procesu a film. Janáč s dokumentaristou Martinem Vadasem materiály porovnává a hledá pasáže, jež byly vystřiženy či upraveny. "Srovnání pomohlo ukázat, že lidé, kteří stáli před soudem, se snažili bránit alespoň nějakými poznámkami. Komunistická propaganda se tyto momenty pokusila odstranit. Například všechny známky ironie, kterou projevil obžalovaný Záviš Kalandra, byly pečlivě vystřihány," řekl historik Petr Blažek.

Ukazuje se, že navzdory pečlivé přípravě (všichni se učili svá vystoupení nazpaměť) obžalovaní nešli k soudu úplně odevzdaně.

Horáková je jedinou ženou popravenou v komunistickém Československu z politických důvodů. S ní byli popraveni další tři odsouzení. Český rozhlas 1 - Radiožurnál připravil o Horákové dvoudílný dokument, který odvysílá příští týden v úterý a středu vždy ve 12.30.

MF DNES

obsah | Česká republika