Legendární Jiří Holík slaví šedesátiny

Za hokejovou reprezentaci sehrál rekordní počet 319 utkání, třikrát se stal mistrem světa a doma má celkem třináct medailí ze světových šampionátů. K tomu legendární útočník jihlavské Dukly Jiří Holík startoval na čtyřech zimních olympiádách a v pátek se dožívá 60 let.

"Oslava narozenin, to není nic pro mne, ale těší mě, že jsem docela zdravý a stále ještě tady," říká s úsměvem jubilant, který působil na mezistátní scéně čtrnáct sezón až do roku 1977 a v dresu s typickou dvacítkou nevynechal za tu dobu žádné MS, což je světový unikát. Za národní mužstvo vstřelilo klasické bránící levé křídlo 132 gólů. "Podařilo se mi v nejlepším odejít a zůstaly mi na reprezentaci hezké vzpomínky."

V poslední době se poněkud stáhl z hokejového světa, i když po skončení kariéry ještě působil jako šéf Dukly, s níž v hráčské kariéře získal sedm ligových titulů a nastoupil za ni v nejvyšší soutěži k celkem 553 zápasům. Pak trénoval Havlíčkův Brod a nakonec vedl v přeboru Velké Meziříčí. "Už ale přišel čas, aby se tomu věnovali mladší, já chci žít pro rodinu, hlavně klidně, bez stresů," tvrdí mladší ze známé sourozenecké dvojice Holíků.

"Jarda je po tátovi pruďas, já jsem klidnější po mámě, ale silnou vůli, poctivý přístup ke všemu, co děláme, a houževnatost jsme zdědili oba," vypráví Jiří Holík, který coby vystudovaný pedagog krátký čas učil zeměpis a tělocvik na jihlavské základní škole. Ještě předtím na sklonku aktivní kariéry si mohl zahrát v cizině za Rosenheim či EV Vídeň. Má dceru a syna, jenž zdědil hokejové geny a zahrál si i za ligovou Duklu.

(kez), PRÁVO

obsah | Česká republika