Hejduk králem českého hokeje

Jasně favorizovaný hokejista Milan Hejduk z Colorada Avalanche se stal vítězem pětatřicátého ročníku ankety Zlatá hokejka. Stal se tak nejlepším hráčem sezóny 2002/03. V přímém televizním přenosu na TV Nova rovněž zazněla píseň pro hokejové mistrovství 2004.

Hejduk, který jako jediný v minulém ročníku NHL pokořil hranici padesáti branek a jehož nejlepším dosavadním umístěním v anketě o nejlepšího českého hokejistu bylo čtvrté místo, byl na první pozici s drtivým náskokem devětapadesáti bodů od poloviny soutěže. Nakonec zvítězil ziskem 448 bodů. Juniorem roku se stal Miroslav Kopřiva.

Stříbrnou příčku obsadil s 248 body Martin Havlát z Ottawy a bronz si z grand hotelu Pupp v Karlových Varech odnesl Patrik Eliáš. Hráč New Jersey Devils získal 233 bodů a byl tak poslední v letošním ročníku Zlaté hokejky, který překročil hranici 200 bodů. Jen o osm bodů unikla tato hranice čtvrtému a tím pádem nejvýše postavenému hokejistovi z extraligy Romanu Málkovi ze Slavie.

Pátá příčka za 159 bodů patří Petrovi Sýkorovi z Anaheimu. Hokejista Washingtonu a nejlépe placený hráč NHL Jaromír Jágr se z loňské zlaté příčky propadl až na šesté místo, když obdržel 145 bodů. Druhý hráč z extraligy Richard Král z Třince nominovaný v první desítce obsadil devátou příčku.

Ubohost a trapnost televizního přenosu

Slavnostní galavečer moderovala dvojice Aleš Háma a Jakub Wehrenberg. Již před začátkem přímého přenosu nemohl nikdo očekávat žádné zázraky. Ale naděje žila. Jejich nepovedené vtípky a rádoby humorné glosy však jakékoli naděje, že hodina a půl strávená u televizní obrazovky bude zábavná, natož důstojná, roztrhaly na cáry. Nova sáhla do své pokladnice i při výběru zpěváků. A tak nechyběla Lucie Bílá, Aleš Brichta, Michal David či jedna z vítězek pořadu Rozjezdy pro hvězdy, která si střihla duet s Petrem Jandou.

Nova tak nezklamala a připravila další odvar, jehož sledování, tedy pokud jste se chtěli dozvědět jméno nejlepšího českého hokejisty, připomínalo spíše devadesát minut na trestné lavici. Již loni přijala řada hostů s rozpaky vystoupení moderátorské čtyřky Suchánek, Genzer, Žilková, Carda (protagonisté pořadu Tele Tele - pozn. redakce).

Páteční charita

Hokejisté se do Karlových Varů sjeli již v pátek, kdy měli na programu golfový turnaj. "Máme možnost se setkat a prodiskutovat řadu záležitostí," konstatoval před akcí reprezentační trenér Slavomír Lener, který si vzal akci pod patronaci. Její součástí byla i večerní dražba hokejových rekvizit a cenných obrazů z galerie La Femme, která i díky licitátorovi Markovi Ebenovi vynesla 186 tisíc korun. "Celé to má charitativní podtext. Výtěžek poputuje na konto výstavby azylového domu pro děti v Praze šest," vysvětlil Lener. Jednou z hlavních atrakcí byl dres Milana Hejduka s věnováním, ze který zájemce zaplatil 25 tisíc korun. Dres fotbalisty Juventusu Turín Pavla Nedvěda byl podle ČTK vydražen za 45 tisíc.

Výsledky ankety expertů a novinářů Zlatá hokejka 2003

1. Milan Hejduk (Colorado Avalanche) 448 bodů
2. Martin Havlát (Ottawa Senators) 248
3. Patrik Eliáš (New Jersey Devils) 233
4. Roman Málek (Slavia Praha) 192
5. Petr Sýkora (Anaheim Mighty Ducks) 159
6. Jaromír Jágr (Washington Capitals) 145
7. Martin Straka (Pittsburgh Penguins) 136
8. Roman Čechmánek (Philadelphia Flyers) 131
9. Richard Král (Oceláři Třinec) 128
10. Tomáš Kaberle (Toronto Maple Leafs) 103

NOVINKY

obsah | Česká republika