Havel bude brát doživotně 100 000 korun

Po měsících dohadů kolik peněz potřebuje prezident na svou činnost poté, co opustí post hlavy státu, se konečně poslanci shodli a přiklepli Václavu Havlovi měsíční částku 100 000 korun. Zákon o zabezpečení prezidenta po skončení funkce, který schválili poslanci 112 hlasy proti 43, musí ještě potvrdit Senát a podepsat současný prezident Václav Klaus.

Pak se renta bude týkat všech dalších prezidentů, pokud nebudou po skončení funkce působit v jiné ústavní funkci. Polovina ze stotisícové částky bude jeho osobní renta a ze zbývajících 50 tisíc korun může hradit svou kancelář. Celou stotisícovou částku bude exprezident pobírat bez ohledu na to, zda si kancelář zřídí či nikoli. Zákon totiž stanoví, že jde o "paušální víceúčelovou náhradu, která kryje zejména nájemné spojené s užíváním přiměřeně vybavené kanceláře a odměnu asistenta". Všechny požitky bývalým hlavám státu půjdou z rozpočtu kanceláře prezidenta.

O ochranku musí požádat

K penězům ještě poslanci připojili také automobil s řidičem, s ochrankou schválený zákon nepočítá. Bude-li na ní Havel trvat, pak o ni musí požádat ministra vnitra. Havlův tajemník Jakub Hladík odmítl říci, zda to exprezident učiní. Podle něho má doposud k dispozici auto s řidičem a ochrankou, kterou mu poskytuje speciální policejní útvar, jenž bdí nad bezpečností Václava Klause.

Jak řekl Právu ministr vnitra Stanislav Gross, tento stav bude trvat do chvíle, než začne platit nový zákon. "Poté se musíme domluvit, jak dál. Pokud Václav Havel nepožádá, jeho ochrana skončí," řekl ministr.

Havel je nyní na dovolené v zahraničí, z níž se vrátí v polovině prosince. "Václav Havel přijímá výsledek v té podobě, jak byl schválen," zdůraznil Hladík. Exprezident se v říjnu zmínil Právu, že svou kancelář se třemi zaměstnanci financuje se sponzorských darů a že měsíčně to přijde zhruba na 200 tisíc korun. Vyjádřil také údiv nad novinovými články zmiňujícími se o 18tisícové výši jeho starobního důchodu, který dostává. "Pro mne je to kapesné," řekl Právu.

Podle České správy sociálního zabezpečení jsou totiž v Česku jsou jen tři osoby, které pobírají důchod v takové částce. Havel bude jediným exprezidentem, který vedle doživotní renty získal ještě statisícové odchodné. To mu již bylo vyplaceno začátkem května ve výši 837 tisíc korun čistého. Podle nového zákona ale má být odchodné zrušeno a nahrazeno právě doživotním důchodem.

Expremiéři utřeli nos

Zákon o zabezpečení prezidenta po skončení funkce, který schválili poslanci 112 hlasy proti 43, musí ještě potvrdit Senát a podepsat současný prezident Václav Klaus. Pak se renta bude týkat všech dalších prezidentů, pokud nebudou po skončení funkce působit v jiné ústavní funkci. Výše renty nijak neovlivní výši starobního důchodu, který budou exprezidenti pobírat, skončí-li již v důchodovém věku.

Až do středy měli naději na obdobné výhody také bývalí předsedové vlád. Ačkoli Jiří Václavek (ČSSD) tvrdil, že má návrh, aby se renta týkala také těchto činitelů, předjednaný napříč politickým spektrem, poslanci ho nakonec smetli ze stolu. Stejně tak dopadl i pokus dalšího poslance soc. dem. Antonína Sedi, který chtěl výhody exprezidentů omezit dobou pěti let. Neuspěly ani pokusy o snížení či zvýšení vládou navržených částek. Ty se pohybovaly v rozpětí od 83 do 218 tisíc korun.


Výhody exprezidentů

měsíční důchod - 50 000 Kč

víceúčelová paušální náhrada (kancelář a asistent na měsíc) - 50 000 Kč

náhrady na reprezentaci - ne

auto s řidičem - ano

osobní ochranka - ne

(ada, nig, gö), PRÁVO

obsah | Česká republika