Havel by mohl na Hrad, ale nechce

Kandidovat na prezidenta už nechci, měly by přijít nové tváře. Bývalý prezident Václav Havel sice letos žádný novoroční projev neměl, přesto se ale na televizní obrazovce objevil a vzkázal právě tohle.

Řada právníků říká, že Havel by mohl v roce 2008, po pětileté přestávce, znovu kandidovat na úřad prezidenta. Havel sám včera v pořadu ČT Otázky Václava Moravce řekl, že s jejich názorem souhlasí.

"Ústavně je to možné, o tom není pochyb. Já sám ale nechci," řekl exprezident. A kdo by podle něj měl být další hlavou státu? O současném prezidentovi Václavu Klausovi se nezmínil. Naopak, měl by se podle něj objevit někdo nový.

Podle Havla by měla generace lidí, která v minulosti připravovala proměnu totalitních poměrů a v uplynulých 16 letech se na politice podílela, vyklidit prostor mladším lidem. Těm, kteří už vyrůstali ve svobodné zemi.

"Vysmíval bych se tomuto svému názoru, kdybych najednou připustil možnost své kandidatury (na prezidenta)," prohlásil Havel v ČT. Zároveň se domnívá, že do letošních parlamentních voleb by politické strany měly jít s tím, že voličům představí svého prezidentského kandidáta.

Havel by chtěl člověka z "neziskovky"

Zatím vše nasvědčuje tomu, že ODS bude i pro příští funkční období prosazovat svého čestného předsedu Klause. Mezi sociálními demokraty se zase připravuje plán, jak na Hrad dostat neúspěšného kandidáta z poslední volby Miloše Zemana.

"Sám si myslím, že by to měl být někdo odjinud. Že by to měl být člověk z občanského prostředí. Z nějakých neziskových organizací," uvedl Havel. Opět v této souvislosti jmenoval například Šimona Pánka ze společnosti Člověk v tísni a zakladatelku sítě mateřských center v Česku Rut Kolínskou.

Havel si v televizi posteskl na nedostatek času a soustředění na literární činnost. "Mám tolik rozmanitých veřejných povinností, hlavně mezinárodních, které mě rozptylují," uvedl s tím, že má v plánu divadelní hru a další knihu. Obě by rád dokončil letos, kdy dovrší 70 let. Řekl také, že se zlepšuje zdravotní stav jeho manželky Dagmar, která byla před Vánocemi nemocná. V pondělí už podle něj začíná zkoušet v divadle.

ČTK

obsah | Česká republika