Bělorusové odmítli Havla

Bývalý český prezident Václav Havel včera odsoudil falšování běloruských prezidentských voleb a žádá okamžité propuštění zadržovaných lidí v této zemi.

Písemný protest s výzvou k odstoupení prezidenta Alexandra Lukašenka chtěl osobně předat představitelům běloruského velvyslanectví v Praze. Na půdu zastupitelského úřadu však nebyl vpuštěn a dopis musel vhodit do poštovní schránky.

S Havlem, mezinárodně uznávaným obráncem lidských práv, přišli k diplomatické misi ještě senátoři Zdeněk Bárta (za KDU-ČSL), Jiří Oberfalzer (ODS) a poslankyně Taťána Fischerová (za US-DEU).

Ještě s několika poslanci, senátory a dalšími osobnostmi založili iniciativu Občanské Bělorusko, která bude monitorovat situaci a pomáhat tamní protilukašenkovské opozici. "Protestujeme proti zavírání demonstrantů. Je to akt solidarity. My z vlastní zkušenosti víme, jak důležité jsou akty solidarity pro ty, kteří usilují o svobodnější poměry," řekl Havel novinářům před ambasádou. Podle něj je úkolem nových členů EU zdůrazňovat, že je nutné čelit "zlu" v samotném počátku a nečekat na "katastrofické konce".

Na dotaz, co říká tomu, že nemohl dopis předat osobně, se pousmál. "Mně to připomíná rok 1979, když mí britští kolegové Tom Stoppard a Harold Pinter protestovali proti mému zavření a také nesli na ambasádu svůj protest a také ho museli hodit jen do kastlíku. Ale oni si to přečtou," nebojí se exprezident.

Iniciativu Občanské Bělorusko založili vedle Václava Havla například senátor Karel Schwarzenberg, bývalý senátor Jan Ruml a zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová.

ČTK

obsah | Česká republika