Staví se dál, hokejový šampionát snad bude

Pomoci státu se Sazka nedovolala, výstavbu přepychové haly v Praze však nezastaví. Hokejoví příznivci tak dál smějí doufat, že Česko uspořádá mistrovství světa.

Podivuhodná sága provázející přípravu hokejového šampionátu 2004 pokročila do nové fáze. Představenstvo společnosti Sazka včera rozhodlo, že budování moderní arény v Praze nebude zastaveno. Opačná alternativa postrašila sportovní fanoušky, doufající v konání mistrovství v české metropoli. "Kdyby se přestalo dělat jen na jediný den, byla by to asi konečná," tvrdí předseda svazu Karel Gut. Investor v uplynulých týdnech marně žádal stát o ručení za úvěr potřebný k financování prací na dokončení víceúčelové haly za 5,9 miliardy korun. Nakonec se obešel i bez něj. Splátky bankám hodlá hradit z nové loterijní hry, kterou však musí povolit ministerstvo financí. Končí tak debaty, zda by vláda měla při výstavbě pomáhat. V nich se názorově střetli třeba reprezentační kouč Slavomír Lener a bývalý hokejista i trenér Jaroslav Holík. "Hala by hokeji moc pomohla," míní Lener.

"Vyburcovala by fanoušky i hráče." "Těší mě, že se to pohnulo," tvrdí Holík. "Ale řeči o nějakém impulzu pro mládež považuju za hloupost." Na staveništi na pomezí pražských Vysočan a Libně nyní z vybetonovaných základů trčí opěrné sloupy budoucí konstrukce. Sazka závodí s časem. Podle původních plánů má být stadion pro zkušební provoz otevřen v březnu 2004, přibližně měsíc před zahájením šampionátu. "Byl bych raději, kdyby se na staveništi nasadil větší počet dělníků, i když v těchhle mrazech to asi nejde," říká Gut. Ten společně s Alešem Hušákem, bossem Sazky, mohl oznámit dobrou novinu do Švýcarska, kde sídlí Mezinárodní hokejová federace (IIHF).

"Ulevilo se mi, ale doufám, že se mi za pár dní zase nepřitíží," tvrdí s hořkým pousmáním pětasedmdesátiletý Karel Gut. Boj o mistrovství v Praze pojal takřka jako životní poslání. Kvůli dřívějším zádrhelům už musel na kongresu IIHF vyjednat výměnu pořadatelství turnaje s Finy z roku 2003 na jaro 2004. V kritických okamžicích, kdy naděje chátrá, označuje sám sebe za "posledního věřícího". "Pořád někdo pochybuje," řekl. "Bude to tak až do posledního dne. Pak se začne rozebírat, jestli je vůbec dobře, že se hraje doma. Jestli je to pro naše mužstvo výhodné..."

Existence komfortní arény v hlavním městě se stala pro organizování šampionátu v Česku podmínkou. Jiné varianty - tedy přesunutí zápasů do zastaralé T-Mobile Areny, nebo dokonce mimo Prahu - se jeví jako výrazně ztrátové. Vždyť Hala Sazka uvažovanou kapacitou 17 tisíc míst převyšuje hlediště pardubického stadionu o osm tisíc. V menších městech by navíc nastaly potíže například s ubytováním. V rozvleklé kauze se několikrát řešily problémy s povolením úřadů a protesty ochránců přírody. Měnil se investor i stavební lokalita. Co se přihodí příště?

KAREL KNAP, MF DNES

obsah | Česká republika