Berlín nepodpoří sudetoněmecké žaloby, potvrdil Schröder

Na jednodenní návštěvu České republiky v pondělí přicestoval německý kancléř Gerhard Schröder. Po setkání s premiérem Stanislavem Grossem prohlásil, že Berlín nepodpoří žaloby sudetských Němců proti České republice. Na schůzce se tak oba státníci věnovali vzájemné spolupráci a budoucnosti v Evropské unii.

"Samozřejmě to, co jsem řekl v Polsku všeobecně, platí i pro požadavky vznesené proti České republice," řekl v úterý v Praze kancléř. Zdůraznil, že s těmito požadavky německá vláda nesouhlasí. Premiér Gross Schröderovo prohlášení přivítal a označil ho za významné gesto, které umožňuje zaměřit se na budoucnost.

Pevné a korektní vztahy s Německem jsou pro českou zahraniční politiku podle Grosse prioritou. "Máme pro sebe obrovský význam," uvedl premiér s odkazem na provázanost české a německé ekonomiky.

Ministři vnitra obou zemí mají koordinovat přípravu České republiky na vstup do takzvaného schengenského systému, který zajišťuje občanům EU volný pohyb bez hraničních kontrol. Česko se chce k Schengenu připojit nejpozději v roce 2007.

Schröder se před svým návratem setkal i s prezidentem republiky Václavem Klausem.

Premiér Stanislav Gross (vpravo) s německým kancléřem Gerhardem Schröderem na tiskové konferenci v Praze.

NOVINKY

obsah | Česká republika