Všechny strany ukázaly vůli dohodnout novou vládu

Sociální demokraté, lidovci a unionisté v neděli večer tři hodiny jednali o možnosti vytvořit novou proevropskou vládu. Předseda KDU-ČSL po schůzce lídrů prohlásil, že mezi stranami existuje vůle dohodnout se, byť je řada věcí, které strany musejí ještě probrat a vysvětlit. Další jednání bude v úterý.

"V zásadě se rozcházíme s nadějí, že to je realizovatelné. Což vůbec neznamená, že se to podaří, ale společná vůle tady existuje," řekl Kalousek. Lidovci odešli z jednání jako první, vyjednavači ostatních dvou stran zatím před novináře nepřišli.

Kalousek řekl, že se strany bývalé koalice vzájemně informovaly o svých výchozích pozicích. ČSSD nabízí lidovcům a unionistům jednání o proevropském kabinetu, v němž by nebyli čelní představitelé ani jedné ze stran někdejší koalice. Premiér Stanislav Gross je v případě takové dohody připraven rezignovat a uvolnit místo diplomatovi Janu Kohoutovi. Kalousek zdůraznil, že dnešní jednání nebylo o jménech, ale o mechanismech, za jakých by mohla vláda tří proevropských nekomunistických stran znovu fungovat.

"Šéf poslanců ČSSD Michal Kraus v pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že tři strany "stojedničkové" koalice by měly uzavřít jednorázový závazek, že nové vládě vysloví ve sněmovně důvěru. Dokument by měl obsahovat mechanismy vládnutí a prosazování zákonů ve sněmovně a také klíčové programové priority, jako je ratifikace euroústavy, reforma financí nebo rozpočet na příští rok.

"Nepředpokládám, že by součástí jednorázové smlouvy bylo programové prohlášení," dodal. Vláda by podle něj nebyla "čistě koaliční" a dokáže si představit, že by v ní byla většina nestraníků. "Nepředpokládám, že by se vláda a priori sestavovala na půdorysu současné koalice," uvedl Kraus.

Všechny strany mají řadu podmínek

Pokud se dohoda podaří, pak premiér Stanislav Gross rezignuje a nahradí ho diplomat Jan Kohout. Pokud ne, hodlá sociální demokracie vládnout v menšinovém kabinetu. Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek v neděli v televizi zdůraznil, že jeho strana je připravena jednat o standardní koaliční dohodě, která povede k většinové nekomunistické vládě. "Bude-li to systémové řešení a bude-li to pro lidi," řekl.

Chce zabránit tomu, aby hlasy křesťanských demokratů legitimizovaly jinou většinu, než která dala kabinetu důvěru. Také lídr unionistů Pavel Němec si přeje pojistku, že ČSSD neprosadí ve sněmovně například plošná majetková přiznání spolu s komunisty. Nezáleží podle něj na názvu, ale obsahu dohody. Do programových priorit by rád zařadil i snižování daní, trestní zákoník, zákon o úpadku či základní teze důchodové reformy.

"Pokud ta vláda nebude postavena striktně stranicky, pokud v ní nebudou stranické špičky bývalých koaličních stran, pak by to mohla být vláda, která bude schopna získávat větší podporu v Poslanecké sněmovně," řekl v televizi Nova první místopředseda ČSSD a ministr financí Bohuslav Sobotka. V kabinetu podle něj budou kvalitní lidé, vybírat je bude premiér.

Langer: Gross chce jen získat čas

Místopředseda KDU-ČSL a odstupující ministr dopravy Milan Šimonovský k tomu řekl, že podmínky ČSSD mu připadají, "jako kdyby sociální demokraté hledali alibi, které potřebují proto, aby mohli jednat s komunisty o podpoře menšinové vlády". "Rozumná politická strana neklade podmínky před jednáním," dodal.

Místopředseda ODS Ivan Langer chystaný scénář z dílny ČSSD kritizoval. "Taková vláda je stejně nevěrohodná jako půjčka pana premiéra Grosse. Pan Kohout bude takový strýc (František) Vik, za kterým bude stát pan Gross a tahat za provázky," uvedl Langer v diskusním pořadu ČT. Tvrdí, že Gross chce jen získat čas, aby veřejnost zapomněla na jeho aféry.

Kdo je Jan Kohout?

Experti považují možného budoucího předsedu vlády Jana Kohouta (ČSSD) za schopného diplomata, jeho případné působení v premiérském křesle však budí rozpaky. Chybí mu podle nich hlubší politické zkušenosti.

"Volba Kohouta je pro ČSSD východiskem z nouze," řekl v neděli například politolog Miroslav Mareš z brněnské Masarykovy univerzity. Nynější velvyslanec České republiky při EU Kohout podle něj zřejmě nevzbudí uvnitř ČSSD žádné větší kontroverze a dosavadní premiér Stanislav Gross by mohl mít jeho prostřednictvím na vládu stále silný vliv, i když v ní nebude.

"(Gross) zůstane předsedou ČSSD, a ta bude nominovat ministry," konstatoval Mareš, podle kterého tak Gross bude moci nabízet do vlády své příznivce. "Nemyslím, že by to byl nějaký velký přínos z hlediska preferencí. Myslím, že je to spíš právě na udržování vlády a udržování ČSSD u moci," poznamenal.

Diplomat prý není vhodným premiérem

"Pro funkci předsedy vlády není (Kohout) způsobilý," míní zase Rudolf Kučera z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Kariérní diplomat sice podle něj nemusí nic vědět o důchodové reformě nebo daňových záležitostech, předseda vlády však ano. "Tady Kohout nemá kompetence v podstatě žádné," uvedl. Absence politické kariéry vadí i politologovi Tomáši Lebedovi. "Pan Kohout není člověk, který se ucházel o důvěru voličů v minulých volbách do Poslanecké sněmovny. A to je dost zásadní problém," prohlásil. Zároveň odkázal na zvyk, že ministerská i premiérské místo obsazují právě lidé zvolení ve volbách. "Pokud si zvykneme na to, že když se to politikům hodí, tak se odpovědnosti zbaví a přehodí ji na někoho, kdo tuto legitimitu nemá, tak je to velmi špatně," zdůraznil.

NOVINKY

obsah | Česká republika