Grossova vláda přežila díky komunistům

Vláda Stanislava Grosse přežila díky KSČM hlasování o nedůvěře, které vyvolala opoziční ODS. Komunisté se zdrželi hlasování. Lidovci hlasovali proti vládě. Pro návrh hlasovalo 78 poslanců, proti 76 a 44 se zdrželo. Dva poslanci se hlasování ze zdravotních důvodů nezúčastnili.

"My jsme signalizovali dopředu, že považujeme jakýkoliv výsledek hlasování jako informaci pro veřejnost a v tomto smyslu ji veřejnost dostala. Stanislav Gross bude vládnout s komunisty," řekl Novinkám bezprostředně po hlasování šéf ODS Mirek Topolánek s tím, že není zklamaný, protože výsledek očekával.

"Já pevně věřím, že v roce 2005 nemůže v České republice dlouho vládnout koalice komunistů, sociálních demokratů a Unie Svobody. Po tomto hlasování je sice stále stejný premiér, ale úplně jiná koalice," řekl šéf lidovců Miroslav Kalousek.

Premiér ještě před hlasováním oznámil, že vláda nebude uhýbat ze svého programu. "Byl bych rád, aby se každý rozhodoval podle toho. Já jsem nikoho neprosil ani nežebral o podporu této vlády," řekl Gross.

Na základě jeho vystoupení se poslanecký klub KSČM dohodl, že vládu podpoří tím, že se při hlasování o nedůvěře zdrží, což také později učinila. Pro vyslovení nedůvěry vládě, stejně jako KDU-ČSL, hlasovali i tři lidovečtí ministři, kteří ve čtvrtek podali demise. Ty však prezident Václav Klaus prozatím nepřijal.

Klub US-DEU hlasoval, kromě Taťány Fischerové a Svatopuka Karáska, proti návrhu ODS. Karásek a Fischerová se při hlasování zdrželi.

Gross: ČR je šampión

Premiér před poslanci dopoledne zopakoval, že Česká republika je šampiónem. Kritizoval ekonomické návrhy ODS a obhajoval výsledky soc. dem. vlády."Netvrdím, že ČR je šampiónem jen díky vládě, ale i díky práci lidí. Neplatí teze, že je šampiónem navzdory vládě," řekl Gross.

"Neštítím se toho, kdo získal ve volbách dvacetiprocentní podporu," reagoval Gross na výtky některých poslanců, zda se neštítí spolupráce s komunisty. Předsedovi KDU-ČSL řekl, že mu nevěří. KDU-ČSL podle něj mnohokrát měnila svá stanoviska. Po slovní roztržce s lidovci Gross řekl, že už jim nevěří.

Tlustý: Je to podvod na prezidenta

Ráno po zahájení schůze vystoupil jako první předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý. "Stanislav Gross se před ničím nezastaví, a proto musíme hlasovat o vyslovení nedůvěry," řekl poslancům Tlustý.

Hovořil o tom, že se jedná o prokazatelný podvod premiéra Grosse na prezidenta Václava Klause, protože většina 101 hlasu ve Sněmovně zanikla. "Stanislav Gross už nedokáže odstoupit, protože se sám o sebe strašně bojí, osmdesát procent lidí Grossovi nevěří," řekl Tlustý.

Po Tlustém vystoupil šéf klubu ČSSD Michal Kraus. Obhajoval hospodářskou politiku soc. dem. vlád a kritizoval minulé vlády pod vedením ODS a plány největší opoziční strany.

Poté vystoupil předseda KSČM Miroslav Grebeníček. "Výsledky sjezdu přiblížily ČSSD k Modré šanci ODS. Bylo by bláhové si něco namlouvat o koalici ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU, lidovci nejsou spolehlivý partner pro nikoho, podrazit spojence je pro ně tak samozřejmé, jako nadbíhat budoucímu spojenci," řekl Grebeníček.

Kalousek vyzval Grosse k rezignaci

Předseda lidovců Miroslav Kalousek Sněmovně řekl, že poslanci KDU-ČSL vysloví vládě nedůvěru. "My koaliční projekt nepovažujeme za vyhořelý. Několik týdnů jsme poctivě vyčerpávali všechny prostředky pro zachování koalice. Chtěl bych vás, pane premiére, upozornit, že už máte jen několik desítek minut na to, aby jste rezignoval. 101 podpisů pod koaliční smlouvou už nemáte," řekl Kalousek.

"Za několik desítek minut bude zřejmě realitou koalice poslanců ČSSD a KSČM. Bylo by vhodné, aby premiér předstoupil před Sněmovnu se žádostí o důvěru, pak by vás nikdo, pane premiére, neobviňoval z podvodu," dodal Kalousek s tím, že si sociálních demokratů váží.

S kritikou vlády vystoupil i místopředseda ODS Petr Nečas. "Tato vláda neřeší skutečné problémy země. Skutečným problémem jsou vysoké daně. Tato vláda nemá žádnou představu o důchodové reformě, nejsilnější vládní strana neustále mění své představy. Měli jsme mnoho ministrů zdravotnictví, ale žádnou reformu. Byrokracie narůstá. Velkým problémem je nezaměstnanost. To, že se v této zemi nedá podnikat, prohlásila nakonec i manželka premiéra," řekl Nečas.

Podle něj bude po dnešku zjevné, že menšinová vláda bude dál fungovat s podporou komunistů. "Každý, kdo zůstane ve vládě, bude své křeslo držet díky komunistům," dodal Nečas s tím, že ČR si nemůže dovolit mít za premiéra ne příliš odpovědného a ne příliš inteligentního člověka.

Mlynář podá demisi

Předseda US-DEU a ministr spravedlnosti Pavel Němec zkritizoval lidovce, že rozbili už třetí koalici. Diskreditují tím podle něj princip koaličního vládnutí.

Ministr informatiky Vladimír Mlynář (US-DEU) oznámil, že pokud vláda nezíská důvěru 101 nekomunistických poslanců, podá demisi.

Ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) ostře vystoupil s tím, že vláda se nevzdá svého programu a vyzval poslance, ať se jasně vyjádří.

NOVINKY

obsah | Česká republika