První stíhačky Gripen dostane ČR za dva týdny

První šest letounů Jas-39 Gripen, které si česká armáda bude deset let pronajímat od Švédska, přiletí do ČR v pondělí 18. dubna. Dalších osm letadel dostane republika do konce srpna. Za jejich pronájem zaplatí Švédsku 19,6 miliardy korun.

Letadla budou mít domovskou základnu na letišti v Čáslavi, armáda je začne oficiálně používat 26. dubna. Zúčastní se tak už oslav konce druhé světové války, na začátku května proletí při oslavě nad Prahou.

Letouny Gripen nahradí dosluhující stíhačky Mig-21, kterým v roce 2005 končí životnost. Armáda je používá od 70. let. Dvanáct nových letadel bude jednomístných, dvě budou dvousedadlová. Nové stíhačky budou vyzbrojeny americkými protiletadlovými raketami AIM-120 Amraam, která využívá kombinovaný způsob navádění na cíl.

Offsety za desítky miliard

Pronájem nadzvukových stíhaček schválila vláda Vladimíra Špidly v červnu 2004. Tehdejší ministr obrany Miroslav Kostelka prohlásil, že ČR konečně bude mít nadzvukové stíhačky kompatibilní s NATO. Za úspěch Kostelka považoval, že se v závěru jednání podařilo cenu kontraktu snížit o 630 miliónů korun, země navíc v ceně získala i simulátor a také servis pro letadla. Švédsko navíc investuje v ČR 130 procent ceny letadel v rámci offserových programů. Většina peněz půjde opět do zbrojního průmyslu.

Švédská nabídka na jaře 2004 jasně převážila nad nabídkou USA. Zámořská země ČR nabízela letouny F-16 a velmi stála o to, aby právě tato letadla česká armáda nakonec používala. Politici se ale definitivně rozhodli, když Švédsko řeklo, že jejich letadla budou úplně nová, kdežto F-16 byla stará letadla, která americká armáda už nepoužívala. Desetiletý pronájem je důležitý především proto, že stíhačky, které bude česká armáda používat, po vypršení pronájmu zřejmě i koupí.

NOVINKY

obsah | Česká republika