Zemřel vyšetřovatel StB Alois Grebeníček

V uherskohradišťské nemocnici zemřel jednaosmdesátiletý Alois Grebeníček, bývalý vyšetřovatel komunistické Státní bezpečnosti. "Šlo o souběh více chronických onemocnění plic a kardiovaskulárního aparátu," řekl primář oddělení Vladimír Okénka. Grebeníček byl obžalován z mučení politických vězňů; k soudu pro nemoc nechodil.

Případ se táhnul již od roku 1994, kdy byl Grebeníček obviněn z ublížení na zdraví s následkem těžké újmy. Spolu s ním začalo i stíhání jeho dvou někdejších estébáckých kolegů - velitele StB v Uherském Hradišti Ludvíka Hlavačky a vyšetřovatele Vladimíra Zavadilíka.

Obžaloba byla vypracována začátkem roku 1997 a první líčení se mělo konat v červenci téhož roku. Nikdo z obžalovaných se ale k soudu nedostavil, proces byl odročen. Stejně tak se případ vyvíjel i v roce 1998. Soudkyně nakonec vyloučila k samostatnému projednávání Hlavačkův případ, který posléze skončil zastavením stíhání pro trvalé zdravotní problémy obžalovaného.

V červnu se na dva samostatné případy rozdělila i dvojice Grebeníček - Zavadilík. Otec současného šéfa KSČM se totiž před trestní senát opakovaně nedostavoval a pouze zasílal lékařské zprávy o svém vážném stavu. Tím de facto blokoval i možnost projednat případ Zavadilíka.

Neustálé lékařské zprávy v kauze Grebeníček dohnaly soudkyni Veselou v únoru 2001 k tomu, že jeho stíhání zastavila. V prosinci se ale na scéně objevil posudek brněnského internisty Karla Janků, podle nějž byl Grebeníček schopen se procesu účastnit. Následujovala stížnost advokáta Kubáta a její zamítnutí krajským soudem v Brně v lednu 2002. Líčení proto mělo pokračovat v uherskohradišťské nemocnici. Ani to se však nepodařilo uskutečnit.

LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika