Tomáš Rosický vyhlášen Fotbalistou roku 2002

Dvaadvacetiletý záložník české reprezentace a Borussie Dortmund Tomáš Rosický se stal vítězem 38. ročníku ankety Fotbalista roku 2002. Obhájil tak loňské prvenství před spoluhráčem z Dortmundu Janem Kollerem a kapitánem reprezentace, hráčem Juventusu Turín, Pavlem Nedvědem.

Nejlepšího českého hráče opět vybírali fotbalisté působící v nejvyšší domácí soutěži a v zahraničí, trenéři reprezentace, první a druhé ligy. Vítěz této ankety, ale iTalent roku, Trenér roku a Osobnost ligy byli vyhlášeni v pondělí večer v přímém přenosu na TV Nova z pražského Divadla ABC. V anketě se objevilo na hlasovacích lístcích 133 jmen, do desítky se z borců působících v Gambrinus lize vešel jen sparťan Karel Poborský.

Souboj o prvenství se zúžil v podstatě na trojici premiantů této ankety z minulých čtyř ročníků, tedy včetně Jana Kollera. V anketě o nejlepšího trenéra se utkal především trenér loni neporažené reprezentace Karel Brückner se svým asistentem a trenérem jedenadvacítky, která získala titul mistrů Evropy Miroslavem Beránkem. V souvislosti s Talentem roku si to pomyslně rozdal Tomáš Hübschman, opora Sparty a mistrovské jedenadvacítky s ostravský Václavem Svěrkošem. Titul Osobnost ligy pak byl soubojem navrátilců z ciziny Jiřího Němce a Karla Poborského.

V Divadle ABC se hovořilo také o tom, proč bylo vyhlášení přesunuto z prosince na únor. "V prosincovém termínu se nám stávalo, že někteří hráči nemohli vzhledem ke svým klubovým povinnostem přijet. To nebylo pro prezentaci ankety dobré. Proto jsem se rozhodli využít reprezentačního srazu před přípravným utkáním s Francií, kdy tu jsou prakticky všichni nominovaní. S hráči i trenérem reprezentace jsme tuto možnost konzultovali a v přípravě vyhlášení zohlednili," řekl k vyhlášení generální sekretář ČMFS Petr Fousek.

Slavnostní večer v pražském Divadle ABC uváděli Petr Salava a Renata Dlouhá, partnerka slávisty Pavla Kuky. V pořadu účinkovali Miroslav Žbirka a Martha, Michal David, Jana Kirschner, Support Lesbiens, Helena Vondráčková, Žlutý pes a další. Jan Koller ještě před vyhlášením přiznal, že s přítelkyní Hedvikou čekají v červenci narození potomka.

Výsledky anket 2002

Fotbalista roku

1. Tomáš ROSICKÝ Borussia Dortmund 5163
2. Jan KOLLER Borussia Dortmund 3731
3. Pavel NEDVĚD Juventus Turín 3484
4. Milan BAROŠ FC Liverpool 1814
5. Karel POBORSKÝ Lazio/Sparta 1632
6. Petr ČECH Sparta/Rennes 1256
7. Tomáš UJFALUŠI Hamburger SV 1125
8. Tomáš GALÁSEK Ajax Amsterdam 1034
9. Vladimír ŠMICER FC Liverpool 817
10. Jiří ŠTAJNER Liberec/Hannover 659

Talent roku

1. Tomáš HÜBSCHMAN Sparta Praha 50
2. Václav SVĚRKOŠ Baník Ostrava 38
3. Jiří KOUBSKÝ Tescoma Zlín 37
4. Tomáš PEŠÍR Chmel Blšany 36
5. Tomáš JUN Sparta Praha 31
Trenér roku

1. Karel BRÜCKNER Reprezentace ČR - A 139
2. Miroslav BERÁNEK ČR - 21, asist. A, Slavia 112
3. Ladislav ŠKORPIL Slovan Liberec 59,5
4. Josef CSAPLÁR Slovan Liberec 26,5
5. Zdeněk ŠČASNÝ Žižkov a OFI Kréta 12

Osobnost ligy

1. Jiří NĚMEC Chmel Blšany 336
2. Karel POBORSKÝ Sparta Praha 309
3. Jiří NOVOTNÝ Sparta Praha 243
4. Pavel KUKA Slavia Praha 173
5. Richard DOSTÁLEK Slavia Praha 172

KAREL FELT

obsah | Česká republika