Francouzi začnou v Praze vyvíjet letecké součástky

Centrum pro vývoj a výrobu kompozitních dílů pro velká dopravní letadla vybuduje v Praze za 200 milionů korun francouzský výrobce společnost Latecoere. Firma finance investuje prostřednictvím dceřiné společnosti Letov letecká výroba. "Centrum má vytvořit až 150 pracovních míst s významným zastoupením leteckých inženýrů a mechaniků," sdělila agentura CzechInvest.

Latecoere dosud v Praze prostřednictvím společnosti Letov vyráběl kovové díly a montoval podsestavy pro letouny Airbus a Embraer. Postupně však chce své aktivity rozšiřovat. "Už nyní zvažujeme možnost, že bychom další velký vývojový projekt pro světového výrobce dopravních letounů realizovali společně s Prahou," uvedl zástupce společnosti Jean-Michel Trémoulet.

Podle generálního ředitele agentury CzechInvest Radomila Nováka zájem zahraničních investorů o český letecký průmysl v poslední době roste. "Je tedy pravděpodobné, že jeho struktura se v budoucnu výrazně změní a dojde k ještě těsnějšímu provázání českých společností na světové nadnárodní výrobce a provozovatele," uvedl.

Nové technologické centrum by mělo využívat spolupráce s výzkumnými ústavy a školami. Například v oblasti provádění speciálních teoretických a experimentálních analýz, měření zvláštními metodami či školení. Vybudování centra by firmě Letov mohlo zjednodušit účast v evropských vývojových a výzkumných programech.

LIDOVKY

obsah | Česká republika