Světoví finanční dravci míří do ČR

Rok po vstupu České republiky do Evropské unie se zde sice zaregistrovaly stovky pojišťoven a bank, ale zákazník jejich činnost nepocítil. Vstup na český trh totiž může být jen formální, protože zahraniční pojišťovny a banky zde mohou poskytovat své služby díky licenci, kterou získaly v některé zemi EU.

Celkem této možnosti využilo už 210 pojišťoven a 83 bankovních domů. Nejaktivnější jsou britští, irští, rakouští a němečtí finančníci. Z nováčku projevily zájem o Česko především čtyři maďarské banky a stejný počet pojišťoven.

Příchozí finanční ústavy se však většinou jen nahlásily u České národní banky nebo ministerstva financí. Trh jejich činnost totiž nezaregistroval. "Zatím se to výrazně neprojevilo," potvrzuje Pavel Hejzlar z Československé obchodní banky.

Velké změny nepocítily ani tuzemské pojišťovny. Podle Marka Vícha z pojišťovny Kooperativa se sjednocení evropského trhu projeví spíše v tom, že nadnárodní společnosti v Česku se budou pojišťovat ve své domovské zemi. "Nemají v některých případech nutnost využívat služby místních pojišťoven," dodává Vích.

Výraznější průlom tak zatím oznámila jen britská bankovní trojka Barclays. Ta hodlá financovat hypotéky, které bude půjčovat společnost First Finance. Úvěry na bydlení bude ovšem firma poskytovat jen právnickým osobám, jako jsou bytová družstva nebo například města.

Roste konkurence

Zájem nově příchozích zahraničních bank se soustřeďuje právě na města a obce, velké společnosti a bohatou privátní klientelu. Na trh ovšem míří i evropský gigant Fortis, který již dostal povolení ČNB k založení pobočky. Svůj zájem o český trh projevila i Bank of Tokyo Mitsubishi Holland, která podle Pavla Palivce z ČNB má záměr otevřít na českém trhu reprezentaci. Žádost ale dosud centrální banka podle něj neobdržela.

Na to, jak se projeví příchod nových finančních hráčů, se názory různí. "V delším horizontu to zvýší konkurenci na trhu," odhaduje Hejzlar. Naopak Vích neočekává masivní nástup konkurenčních pojišťoven, přestože je na českém trhu prostor u nabídky životního pojištění.

Skeptický je k dalšímu působení zahraničních finančníků i analytik Atlantik FT Jan Schiesser. Podle něj nemají banky možnost získat větší podíl ve službách pro drobnou klientelu, protože jim chybí hustá síť poboček . "Její vybudování je dlouhá a drahá cesta," upozorňuje. Většina zaregistrovaných bank navíc nevyvíjí žádnou činnost. "Spousta bank oznámila regulátorovi, že vstoupí na český trh. Udělali to automaticky a tím to pro tuto chvíli končí," doplňuje Schiesser.

LIDOVKY

obsah | Česká republika