ČR udělí ´expres´ trvalý pobyt odborníkům z ciziny

Sedmdesát pět Bulharů, Kazachstanců a Chorvatů se bude moct už po 2,5 roce trvale usadit v České republice. Ministerstvo práce a sociálních věcí hledá vysoce kvalifikované odborníky, kteří svou prací přispějí do českého sociálního systému a vykryjí úbytek obyvatelstva v zemi. Normálně si cizinci na trvalý pobyt v ČR musí počkat deset let. Informovala o tom manažerka projektu Věra Ivanovičová.

"Kopie dokumentů 75 žadatelů teď pošleme do jejich domovských zemí, kde naše ambasády prošetří pravost údajů, které nám sdělili," upřesnila Ivanovičová. Doplnila, že pokud budou všechny údaje správné, začne se uchazečům počítat od dnešního dne lhůta dva a půl roku. Po jejím vypršení mohou usilovat o trvalý pobyt.

Ministerstvo hodnotilo kvalitu uchazečů na základě věku, vzdělání, pracovních zkušeností, znalosti cizích jazyků a rodinného zázemí. Česko zájemcům nezajistí ani zaměstnání, ani ubytování, vízum a další výhody. Musejí se o sebe postarat sami. Účastníci projektu pouze získají měsíční ochrannou lhůtu na nalezení nového pracovního místa, pokud předchozí místo neztratili vlastní vinou.

Nejvíce žádostí o zařazení do projektu podali občané Bulharska. Přihlásilo se jich 65. Devatenáct přihlášek pocházelo od kazašských zájemců, čtyři přišly od Chorvatů. Nejvíce přijatých žádostí je od uchazečů z technických profesí. Následují zájemci s profesí manažerskou, zdravotnickou a administrativní, vypočetla Ivanovičová.

Cizinci se mohli do projektu hlásit jak v Česku, tak také ve vlasti prostřednictvím českých zastupitelských úřadů. Všechny žádosti byly podány v České republice. Pouze jedna žadatelka se ucházela o účast v projektu v Kazachstánu. Protože jí ale chyběl potřebný dokument, nemohla být do projektu zatím zařazena, uvedla Ivanovičová.

Pilotní projekt s názvem Aktivní výběr kvalifikovaných zahraničních pracovníků připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí, podílejí se na něm i resorty zahraničí a vnitra. Projekt by měl trvat pět let. Postupně se počítá s jeho rozšířením na více států, zvyšovat by se měl i počet vybíraných cizinců.

LIDOVKY

obsah | Česká republika