Psycholog z Beskyd se chystá na rekord v mrazu

Psycholog Beskydského rehabilitačního centra Andrew Rubiš chce příští měsíc zdolat světový rekord v pobytu v extrémním mrazu. Při teplotě 120 stupňů pod nulou by měl vydržet osm minut. Rubiš se už léta zabývá léčbou mrazem a pečlivě se na výjimečný pokus připravuje.

Odborník trénuje už dva roky v polariu rehabilitačního centra v Čeladné na Frýdecko-Místecku a pobyt ve zdejší komoře stále prodlužuje. "Můj osobní rekord je z června, trval sedm a půl minuty. Vydržel bych tam déle, ale obsluha komory dostala strach, aby se mi něco nestalo, a vytáhla mě ven," uvedl Rubiš.

Milovník minusových teplot bere v úvahu řadu okolností, které mohou jeho pokus ovlivnit a radí se i s astrology. "Kromě tlaku vzduchu a dalších faktorů hraje roli nepochybně také pohyb planet," vysvětlil.

Lékař je také autorem několika odborných publikací o alternativních metodách léčby a chce jako první člověk na světě důkladně prozkoumat možnosti odolnosti lidského organismu a vlivu mrazu na člověka.

Kromě prodlužovaného pobývání v mrazivém prostředí se také chystá na oslavu svých šedesátin 25. srpna, kdy skočí s padákem. Termín podstoupení nejdelšího pobytu ve velkém mrazu ještě neupřesnil. Zatím chce pomocí afrických bubnů vyhnat zlé duchy při zahájení nové stavby v léčebném centru.

Nejdelšími pobyty v extrémním mrazu se podle Rubiše mohou pochlubit zatím jen sportovci - bobisté, kteří v kryptokomoře vydrželi asi šest a půl minuty. Ke svému pokusu si chce lékař pozvat zástupce Guinessovy knihy rekordů i notáře.

Dvouletý Rubišův trénink se u něj projevil mimo jiné v tom, že se mu i ledově studená voda nezdá dost chladná. "Řadu let se pravidelně sprchuji studenou vodou, ale od té doby, co jsem začal chodit do mrazivé komory, mi žádná voda není dost studená. A to ani tehdy, když ji dlouho odpouštím, až je ledová," dodal s úsměvem.

IDNES.CZ, ČTK

obsah | Česká republika