Česko připraví reformu EU

Evropská unie se o víkendu dohodla na novém rozpočtu. Pro Českou republiku to kromě miliard eur pro místní regiony znamená ještě jednu důležitou věc. V roli nováčka dostane šanci ovlivnit jedno z nejkontroverznějších témat, které kdy unie měla - společnou zemědělskou politiku. Tento kritizovaný model hospodaření spolyká přes 40 procent rozpočtu a vyvolává vážné obchodní spory v Evropě i na mezinárodní scéně.

Členské země unie se mají podle plánu k debatě o rozpočtu vrátit v letech 2008 nebo 2009. A právě v první polovině roku 2009 budou Češi vůbec poprvé unii předsedat. Dostanou tedy podobně jako nyní Britové možnost řídit veškeré debaty v unii. A bude se od nich očekávat, že přijdou s nápady, jak by měl další společný rozpočet vypadat.

Dostanou tedy příležitost zásadně ovlivnit to, co a kolika penězi by měli Evropané ze společné kasy platit a co se stane se společnou zemědělskou politikou. Na Čechy zároveň připadne jeden z nejtěžších úkolů unie: farmářské země v čele s Francií totiž zemědělské dotace tvrdě brání. Ukázalo se to i při nynější debatě o novém rozpočtu.

Francie protestovala proti jakémukoli zásahu do dotací a byla nakonec ochotna souhlasit jenom s tím, že se o změně začne v následujících letech mluvit. To, že pustit se do zemědělské reformy nebude snadné, připustil včera i premiér Jiří Paroubek: na summitu v Bruselu označil celou záležitost za "velký úkol pro Česko".

Úplně jasno v tomto směru nemá ani Česko. Nepatří sice mezi farmářské země bloku, ale nepatří ani k zemím, které volají po radikální změně zemědělské politiky. Dvacet tisíc českých farem a zemědělců, kteří už dnes dostávají dotace z Bruselu, si svoje peníze dokáže hlasitě bránit. Navíc v dalších letech jim budou příjmy z evropské kasy stoupat, takže nebudou mít důvod proti nynějšímu režimu protestovat.

KATEŘINA ŠAFAŘÍKOVÁ

obsah | Česká republika