ODS a komunisté porazili v eurovolbách vládní koalici

První volby do Evropského parlamentu v České republice skončily debaklem vládní koalice. Drtivé vítězství si připsala opoziční Občanská demokratická strana ziskem 30,04 %, což ze 24 mandátů znamená devět křesel v europarlamentu. Sociální demokracie získala pouhá dvě křesla za 8,78 %, což stačilo na páté místo.

K urnám v pátek a v sobotu přišlo pouze 28,32 % oprávněných voličů.

Lepšího výsledku než nejsilnější vládní strana dosáhly KSČM, kterou volilo 20,26 % voličů, kteří v pátek a v sobotu k urnám přišli. Komunisté tak budou mít šest evropských poslanců. Na třetím místě se umístila koalice Sdružení nezávislých a Evropských demokratů se ziskem 11,02 %, což představuje tři křesla. Stejný počet mandátů jako ČSSD, tedy dva, získala KDU-ČSL za 9,57 % hlasů a Nezávislí, kteří za sociální demokracií zůstali jen o 0,6 %. )

Zatímco ve všech štábech stran, které se dostaly do evropského parlamentu, vládla již při zveřejňování průběžných výsledků bujará nálada, v centrále sociálních demokratů nikomu do zpěvu nebylo. Předseda strany Vladimír Špidla dokonce na červenec svolal ústřední výbor strany, na kterém chce požádat o vyslovení důvěry. V závěrečném komentáři k výsledkům voleb, kdy již byl debakl ČSSD nezpochybnitelný, Špidla označil za jednoho z viníků bývalého předsedu strany Miloše Zemana. "Byla to strategie Miloše Zemana a některých lidí, která se snažila co nejvíce poškodit náš volební výsledek v naivní představě, že je tady nějaká možnost návratu," řekl Právu Špidla.

Výsledky voleb do EP v České republice

ODS - 30,04 % - 9 křesle

KSČM - 20,26 % - 6 křesel

SNK a ED - 11,02 % - 3 křesla

KDU-ČSL - 9,57 % - 2 křesla

ČSSD - 8,78 % - 2 křesla

Nezávislí - 8,18 % - 2 křesla

V pražském volebním štábu KSČM bouchalo červené šampaňské. "Je důvod. Už mám asi o 14 tisíc více preferenčních hlasů než kolega Zahradil (ODS)," řekl ještě před zveřejněním konečných výsledků Právu Miloslav Ransdorf, lídr kandidátky KSČM. "Je to solidní výsledek a připíjím v tuto chvíli našim šesti evropským poslancům, a těm kteří dali komunistické straně hlas," řekl Právu šéf strany Miroslav Grebeníček, jehož archivním vínem si komunisté rovněž připili.

Poraženým evropských voleb je politická reprezentace České republiky, míní Ransdorf. Osobně hodnotí výsledek KSČM velice příznivě, ale zároveň je přesvědčen, že kdyby strana vzala tyto volby skutečně za svou věc, byla by schopna porazit i ODS. "Bohužel jsme nedokázali vykompenzovat výpadek," řekl Právu. Podle něj ve vztahu k ČSSD není na místě arogantní nadřazenost, i když komunisté tuto stranu porazili poměrem tři ku jedné. Ransdorf soudí, že uvnitř ČSSD je silné levicové křídlo, které čeká na svou šanci. "Pak by se otevřela cesta ke spolupracující levici, která by mohla racionálně vést naší zemi," dodal. křesla

Železný a Bobošíková slavili archivním vínem

Archivní víno bylo na stole i ve štábu Nezávislých, jejichž lídrem byl bývalý šéf TV Nova Vladimír Železný. Společně s ním se do Evropského parlamentu probojovala další nezapomenutelná tvář Novy moderátorka Jana Bobošíková. "Jsme spokojen, máme dva mandáty. Mohli jsme mít i tři, ale co není teď může být v příštích volbách," řekl Železný Právu. Spolu s ním volební úspěch oslavili i manželka Konstancie a starší syn David. Jedním z hostů byla sociální demokratka Jana Volfová.

"Jsem ráda, že se nám podařilo dokázat, že česká politická scéna naní zabetonovaná, že se nám podařilo ten beton rozdrobit a prosadit se s novými tvářemi," řekla Právu spokojená Jana Bobošíková. Na dotaz co bude dál odpověděla, že poslankyní se stane na první schůzi 20. července. Železný musí do té doby složit mandát senárota.

Bouřlivý potlesk a bouchání šampaňského se neslo i štábem koalice Sdružení nezávislých a Evropských demokratů (SNK a ED) na pražském Smíchově. Slavit se začalo krátce po půlnoci, kdy bylo téměř jisté, že SNK a ED získala tři mandáty a celkově třetí místo. "Tyto volby jasně ukázaly, že Česká republika potřebuje změnu politické scény. Víc než nadšení, tu zavládlo překvapení," řekla Právu Jana Hybášková. "Bereme to jako velký závazek," dodala.

PRÁVO, NOVINKY

obsah | Česká republika