Doménu .eu chtějí tisíce Čechů

Zájem o internetovou doménou Evropské unie .eu má několik desítek tisíc Čechů. Registrace domén začne ve středu 7. prosince v 11 hodin. Přednost mají orgány veřejné správy a držitelé ochranných známek.

Evropská komise očekává v prvních dnech stovky tisíc požadavků ze všech zemí EU. První rok by si podle sdružení EURid, které má proces na starosti, mohli zájemci registrovat půl milionu až milion domén.

Registrace domén začne 7. prosince v 11:00. V prvních dvou měsících se však o doménu budou moci ucházet jen držitelé ochranných známek či orgány veřejné správy. Od 7. února bude možné zaregistrovat obchodní jména, názvy firem, neregistrovaných ochranných známek či jmen lidí.

O dva měsíce později pak bude moci o doménu požádat každý. Doménové jméno vždy získá ten, kdo o něj požádá nejdříve. Cena registrace domény s přednostním právem vyjde veřejné instituce zhruba na 1100 korun a podniky minimálně na dvojnásobek, volná registrace bude stát okolo 500 Kč.

Registrace v tuzemsku zajišťuje 13 akreditovaných firem, celkem je kolem 750 registrátorů. Jeden z největších tuzemských registrátorů Active24 zatím přijal přes 7000 žádostí o více než 34.000 domén.

Podle ředitele společnosti Explorer Jana Hájka převažuje v rámci první fáze zájem o národní ochranné známky, kam směřuje zhruba 60 procent žádostí, zbývající dvě pětiny se zhruba stejně dělí na žádosti držitelů mezinárodních a komunitárních ochranných známek a veřejných institucí.

"Počet objednávek se zvyšuje každý den o 30 procent," uvedla mluvčí Czech On Line Stanislava Beyerová.

Unijní doména se prý svým významem mezi firmami vyrovná dosavadní nejužívanější doméně .com, co do absolutního počtu registrací ji však zřejmě nepřekoná. Odborníci odhadují, že si novou evropskou doménu zaregistruje několik milionů zájemců.

Doménových jmen s koncovkou .com je přes 40 milionů. Pokud se v budoucnu objeví spory o vlastnictví některé internetové adresy, bude o nich rozhodovat buď soud, nebo speciální český Rozhodčí soud při Hospodářské a Agrární komoře v Praze.

Spuštění domény .eu nabralo proti původním plánům více než dvouleté zpoždění.

ČTK

obsah | Česká republika