Tramvaje se vrátí na Václavské náměstí

Vyzvánějící tramvaj si razí cestu ulicí Na Příkopě, turisté a Pražané uhýbají na chodníky. Obrázek, který byl naposledy k vidění v 80. letech, by se měl stát v budoucnu realitou. Pokud by se tramvaje vrátily na Můstek i na Václavské náměstí.

"Jejich zrušení v těchto místech v osmdesátých letech bylo chybou, protože metro se nehodí pro cestování na krátkou vzdálenost. Navíc jsou centru stanice jako Můstek, Národní třída a Náměstí Republiky hodně hluboko pod zemí. Matkám s kočárky a starším lidem se tak špatně cestuje. Pro ně budou tramvaje přínosem," zdůraznil šéf dopravního výboru zastupitelstva František Laudát.

On i někteří další dopravní odborníci jsou stoupenci masivního návratu tramvají do centra Prahy. To znamená, že by vozy jezdily v celé délce Václavského náměstí mezi Národním muzeem a Můstkem. Tady by tratě odbočovaly do ulice Na Příkopě, dále k náměstí Republiky a na druhé straně na Národní třídu.

Tramvají na Vinohrady

Tento velkolepý plán však asi neprojde. Přesto je téměř jisté, že tramvaje se na Václavské náměstí vrátí. Jezdit budou jen v horní části části, a to od křižovatky s ulicemi Vodičkova a Jindřišská na Vinohrady. "To je rozumná a přijatelná varianta," souhlasí pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner.

Námitky nemá ani starosta Prahy 1 Vladimír Vihan. "Tramvaje sem patří a určitě se do horní části Václavského náměstí vrátí," řekl. Co se týče Můstku a ulice Na Příkopě, tak tady je to otázka budoucnosti.

Podle radního Šteinera by mohly tramvaje na Václavském náměstí jezdit už kolem roku 2010. "Podmínkou je však dokončení rychlostní silnice městského okruhu a zúžení severojižní magistrály," řekl Šteiner.

Nejdřív na Radlickou

Pražskými tramvajemi denně cestuje asi milion sto tisíc lidí a město počítá i s další výstavbou tramvajových tratí. Lidé by se už za dva roky mohli svézt tramvají až ke stanici metra Radlická. Nová trať povede Počernickou ulicí do malešického sídliště a z Barrandova bude prodloužena přes Holyni až do Slivence. Tramvaje by po roce 2010 měly jezdit i po novém mostě ze Zlíchova do Dvorců.

V pražských ulicích také bude v roce 2007 jezdit 20 nových nízkopodlažních tramvají, do kterých se vejde až tři sta cestujících. Ulehčí dopravu matkám s kočárky a vozíčkářům.

Minibusy ano, trolejbusy ne

Městská část Praha 1 uvažuje také o originální dopravě v centru - lidé by jezdili minibusy na elektřinu. "Jsem přesvědčen, že by pro centrum Prahy byly vhodné," uvedl zastupitel Prahy 1 Filip Dvořák s tím, že se tato nízkopodlažní vozidla už osvědčila ve více než padesáti evropských městech. Byly předběžně vytipovány dvě trasy, jedna by mohla vést po Starém Městě a Václavském náměstí. Druhá by pak spojovala Národní třídu, Staroměstské náměstí a Petrskou čtvrť.

Naopak s návratem trolejbusů se zatím nepočítá. "Jejich zrušení byla chyba, ale obnova trolejbusových tratí by stála moc peněz," dodal Laudát.

JAN ZIEGLER

obsah | Česká republika