Do voleb půjde dvojblok stran

Dvě strany bývalé Čtyřkoalice budou společně usilovat o hlasy voličů. Unie svobody-DEU totiž hodlá ve volbách do sněmovny kandidovat společně s KDU-ČSL. Místa na kandidátkách, uvolněná po ODA, chce strana podle své šéfky Hany Marvanové nabídnout nezávislým osobnostem z občanských iniciativ. Po šestihodinovém nočním jednání o tom rozhodl republikový výbor US-DEU. Vedení lidové strany bude o otevření kandidátek jednat ve čtvrtek.

US-DEU chce spolupracovat s lidmi mimo ‚‚politiku''

Žádná konkrétní jména, která by měla nahradit sedmnáct volných pozic po Občanské demokratické alianci, ale US-DEU neprozradila. Její šéfka Hana Marvanová pouze uvedla, že je nabídka mimo jiné určena lidem z občanských niciativ, s nimiž loni společně s šéfem KDU-ČSL Cyrilem Svobodou podepsala takzvanou Brandýskou deklaraci. Brandýská deklarace vychází ze setkání Cyrila Svobody a Hany Marvanové s občanskými iniciativami v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi dne 6. června 2001.

Tehdy oba předsedové podepsali se zástupci těchto iniciativ dohodu, kde se zavázali, že Čtyřkoalice bude podporovat tyto iniciativy v politickém životě.

Tento dokument o podpoře občanského sektoru například podepsali ředitel hnutí Duha Jan Beránek, Alena Müllerová z iniciativy Česká televize - věc veřejná, šéfredaktor Literárních novin Jakub Patočka, předseda Helsinského občanského shromáždění Petr Pospíchal a šéfredaktor revue HOST Miroslav Balaštík. V médiích se objevila i jména duchovních Tomáše Halíka a Svatopluka Karáska.

Lidovci rozhodnutí unie vítají

První místopředseda lidovců Milan Šimonovský rozhodnutí unie přivítal. "Očekávám, že jednání celostátního výboru KDU-ČSL o nabídce Unie svobody-DEU bude vstřícné," řekl novinářům. Marvanová i Šimonovský věří, že kandidátky budou doplněny brzo, podle šéfky unie asi do dvou týdnů. Půjde o společnou iniciativu a výběr, doplnil Šimonovský. Lidovci i unionisté zdůraznili, že nemůže jít o nějaký centrální diktát z Prahy, ale rozhodující bude názor krajů.

Marvanová chtěla jít do voleb samostatně

Jednání unionistů provázely komplikace. Usnesení o pokračování spolupráce s lidovci bylo ale podle místopředsedy strany Ivana Pilipa nakonec přijato drtivou většinou hlasů. Marvanová a její domovská pražská organizace prosazovaly samostatný postup unie ve volbách, zbytek krajů ale dal přednost spolupráci s lidovci. To přiznala předsedkyně strany už v úterý. "Většina členů strany zastávala názor jiný, tak jsem hledala kompromis," přiznává Marvanová. "Chtěla jsem, abychom i po rozpadu byli pro voliče důvěryhodní, aby cítili, že stále zastáváme určité myšlenkové hodnoty, a to si myslím, že je právě v propojení politiky se zástupci nezávislých iniciativ," tvrdí předsedkyně a dodává, že takoví zástupci jsou sdruženi právě kolem brandýské deklarace

.

Pomůžou nezávislým preferenční hlasy?

Jaké jsou šance nezávislých osobností ve volbách skutečně uspět? Podle některých členů Unie svobody by tito kandidáti ve volbách museli spoléhat na takzvané preferenční hlasy. Tedy na to, že jejich jméno voliči na kandidátkách navíc ještě zakroužkují, a "popostrčí" je tak na první místo kandidátky v kraji.

ODA nic nekomentovala

ODA, která opustila bývalou Čtyřkoalici po skandálech, se mezitím připravuje na volební kampaň. Jediné, co byl předseda ODA v úterý ochoten prozradit, bylo, že kampaň nebude nákladná. "ODA nedisponuje žádnými skrytými zdroji, žádnými velkými finančními sumami, které by mohla na tuto kampaň poskytnout," řekl Žantovský ČTK. Na otázku, zda si nemyslí, že to budou vyhozené peníze, reagoval: "To je, myslím, naše starost." Žantovský nechtěl ani komentovat úvahy, podle nichž by místa po ODA na kandidátkách někdejší Čtyřkoalice mohly nahradit nezávislé osobnosti z občanských hnutí.

"To, na čem se dohodnou KDU-ČSL a unie ohledně kandidátek, považujeme za jejich věc," řekl šéf ODA.

LUKÁŠ DOLANSKÝ, MF DNES

obsah | Česká republika