Česko má dva premiéry: Topolánka a Paroubka

Prezident republiky Václav Klaus ve středu v 16 hodin jmenoval novým českým premiérem předsedu ODS Mirka Topolánka. Učinil tak poté, co přijal demisi dosavadní vlády Jiřího Paroubka. Topolánek řekl, že chce vládu sestavit do tří týdnů. Až do jmenování nového kabinetu je pověřena správou země Paroubkova vláda. Česká republika tak má v současnosti dva premiéry.

"Doufám, že příští týden dojde k průlomu v těch jednáních natolik, abychom byli schopni v řádu několika týdnů navrhnout novou vládu," uvedl po svém jmenování Topolánek.

Prezident na to reagoval tím, že se mezi čtyřma očima nového premiéra potichu zeptá, co znamená slovo "několik". Topolánek také naznačil, že už má seznam ministrů své vlády "v kapse".

Na obzoru je menšinová vláda ODS

Původně se šéf občanských demokratů snažil získat podporu pro vládu trojkoalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Kabinet na tomto půdorysu se ale nezamlouval ČSSD. Předseda ODS se proto teď bude snažit vyjednat podporu pro menšinovou vládu občanských demokratů.

"Po svém jmenování zahájím oficiální konzultace se všemi předsedy demokratických politických stran a budu se snažit najít takové řešení, které bude mít podporu," řekl ve středu Topolánek. Bude jednat s lídry ČSSD, KDU-ČSL a Strany zelených. Vynechá tedy komunisty, jak avizoval.

Konzultace by chtěl Topolánek vést nejvýše tři týdny. "Více ne, protože déle protahovat to období nestability a nevládnutí možné není," řekl rádiu Impuls.

ODS jedná s ČSSD

Jednání stran ale probíhají už nyní, ODS dojednává podporu u ČSSD. Zbývá dořešit několik bodů, mezi nimi například otázka rovné daně, nominace nestranických odborníků a dalších členů kabinetu nebo referenda k umístění raketových základen USA v Česku.

Dohoda o příští vládě mezi ODS a ČSSD by mohla být podle šéfa soc. dem. Jiřího Paroubka hotova příští týden ve středu. ODS by podle něj měla neprodleně rozvázat koaliční smlouvu s lidovci a zelenými.

Pokud se Topolánkovi podaří kabinet sestavit a prezident ministry jmenuje, bude mít nová vláda 30 dnů na to, aby předstoupila před Sněmovnu se žádostí o důvěru. Teprve když ji dostane, může plnohodnotně vládnout.

Údaje o situaci, kdy má země dva premiéry

Situaci, kdy má republika dva premiéry, Ústava přímo neřeší, vyplývají z ní však základní principy jmenování nového předsedy vlády po volbách a další postup při vzniku nového kabinetu. Vláda podle Ústavy podává demisi vždy po ustavující schůzi nově zvolené Sněmovny. Úřaduje ale do té doby, než je jmenován nový kabinet. Prezident republiky nejprve jmenuje premiéra nové vlády, ten pak začne sestavovat svůj kabinet. Při svém výběru premiéra není prezident nijak vázán, ale zvyklostí je, že jmenuje lídra strany, která zvítězila ve volbách. Ústava říká, že prezident pověřuje vládu, jejíž demisi přijal nebo jíž odvolal, vykonáváním jejích funkcí až do jmenování nového kabinetu. Pověření se vztahuje k vládě jako celku a končí jmenováním a slibem nové vlády do rukou prezidenta, byť by nezískala důvěru Sněmovny. Pokud nový premiér složí slib v době, kdy předchozí vláda ještě vykonává svou funkci, má republika dva předsedy vlády. Fakticky ale vládne starý kabinet. Nový premiér sestavuje svůj kabinet. Dva předsedy vlády měla země v červenci 2004, kdy prezident Václav Klaus jmenoval premiérem Stanislava Grosse (ČSSD). Více než týden, než byl jmenován Grossův vládní tým, ještě zemi vládl tehdejší odstupující premiér Vladimír Špidla (ČSSD). Dva premiéry měla země i na přelomu let 1997 a 1998, kdy tehdejšího předsedu kabinetu Václava Klause (ODS) střídal Josef Tošovský (nestraník).

NOVINKY, ČTK

obsah | Česká republika