Pražské shakespearovské divadlo lehlo popelem

Dřevěné divadlo Globe na pražském Výstavišti v Holešovicích v sobotu nad ránem úplně shořelo. Požár si vyžádal materiální škody asi za 15 milionů korun. Podle dostupných informací nebyl nikdo zraněn, řekl mluvčí pražských hasičů Vít Pernica.

Příčina požáru zatím není známa a vzhledem k rozsahu požáru se bude zřejmě zjišťovat dlouho a obtížně, uvedl mluvčí.

Do boje s ohněm bylo nasazeno šest sborů. Když hasiči dorazili na místo, bylo divadlo celé v plamenech, soustředili se proto především na ochranu objektů stojících v bezprostřední blízkosti divadla - Křižíkova pavilonu "B" a Maroldova panoramatu bitvy u Lipan.

Vznik požáru ohlásil signální systém technického dispečinku areálu ve 02:50, o pět minut později informovala služba hasiče, kteří na místo přijeli ve 03:02. Požár byl lokalizován za 45 minut.

Otevřením divadla Globe se Praha v roce 1999 stala po Londýnu a německém Neussu třetím evropským městem, které oživilo jedinečný divadelní prostor alžbětinské epochy. Autory projektu neopláštěného, ale zastřešeného dřevěného skeletu s neobyčejnými akustickými vlastnostmi byli architekti Tomáš Kulík a Jindřich Smetana. Činnost divadla však od počátku provázely finanční a provozní problémy. Největším úspěchem bylo zřejmě v roce 2001 uvedení Shakespearova Richarda III. v režii Vladimíra Morávka s Pavlem Zedníčkem a Miroslavem Donutilem v titulní roli.

Potíže se prohloubily poté, co Výstaviště zasáhly v létě 2002 povodně a velká voda poničila i divadlo. V poslední době byla scéna uzavřena.

LIDOVKY

obsah | Česká republika