Česko a Slovensko: Nadstandardní vztah i v EU

Premiéři České republiky a Slovenska Vladimír Špidla a Mikuláš Dzurinda dnes v Praze podepsali memorandum, v němž dali najevo jasný zájem svých vlád pokračovat v dosavadní úzké politické, ekonomické či kulturní spolupráci. Oba státy mají zájem zachovat intenzivní a nadstandardní vztahy i po květnovém vstupu do Evropské unie.

"Podepsali jsme memorandum, které Česká republika má jen se Slovenskem a s žádnou jinou zemí na světě se podobný dokument nechystá podepsat," zdůraznil Špidla. Dokument je podle něj potvrzením, že i po přistoupení k EU budou česko-slovenské vztahy "zvláštní a blízké".

"Nacházíme se v nových podmínkách, a odrazem těchto nových podmínek se stala politická deklarace, kterou jsme spolu podepsali," řekl novinářům Dzurinda. Připomněl, že některé nástroje vzájemné spolupráce vstupem do EU zanikly, například česko-slovenská celní unie, jiné ale zůstanou zachovány včetně pravidelných kontaktů na všech úrovních. "Vztahy mezi Slováky a Čechy asi nebyly nikdy tak dobré jako dnes. To je klenot, to je poklad, který chceme chránit a nadále rozvíjet," uvedl Dzurinda.

Premiéři dnes jednali také o režimu na společných hranicích, o červnovém summitu EU věnovaném budoucí evropské ústavě, o budoucnosti visegrádské spolupráce či o rekonstrukci Iráku. Bilancovali také vzájemné ekonomické vztahy. "Spolupráce může být ještě intenzivnější a atraktivnější v oblastech, jako je infrastruktura, energetika, zbrojařský průmysl a další," řekl na tiskové konferenci Dzurinda. Špidla potvrdil, že česká strana má zájem o privatizaci slovenské energetiky.

Přes hranice kdekoliv?

Česká ani slovenská strana dosud neratifikovaly smlouvu, která upravuje režim na společné hranici. Bratislava podle Dzurindy neměla potřebu tuto věc nově upravovat, vyšla ale vstříc českým požadavkům. "Smlouva vychází ze závazků, které vznikly vstupem do EU. Je nyní v ratifikačním procesu, který, jak předpokládám, během krátké doby skončí," řekl Špidla.

Podle smlouvy by občané obou zemí směli překračovat hranice kdekoli, pokud by k tomu měli povolení. Bez něj by mohli přejet hranice na 22 standardních přechodech a po ostatních 72 dohodnutých přeshraničních cestách.

Členství v Evropské unii a NATO otevírá podle české a slovenské vlády prostor pro další formy vzájemné spolupráce. Intenzivní česko-slovenské vazby budou prospěšné nejen občanům obou zemí, ale přispějí i k rozvoji regionální spolupráce a evropské integrace, uvádí se ve společném komuniké. Oba státy také mají zájem dohodnout se na ústavní smlouvě EU ještě do konce irského předsednictví, tedy během června, a na většinu bodů chystaného dokumentu mají shodné názory.

Běhající premiéři

V memorandu šéfové obou vlád připomněli, že oba nástupnické státy československé federace spojují desetiletí soužití ve společném státním svazku, jazyková příbuznost i kulturní blízkost, stejně jako "husté předivo osobních vazeb". Příkladem svým spoluobčanům jdou sami premiéři, které pojí osobní přátelství a mají společnou zálibu v běhání. Hned po podpisu memoranda a tiskové konferenci se z Úřadu vlády přesunuli do nedaleké obory Hvězda, kde absolvovali pár kilometrů.

Dzurinda přivezl do Prahy svému českému protějšku přihlášku na košický maraton. Zatímco Dzurinda je zkušený maratonský běžec, Špidla legendární trasu měřící přes 42 kilometrů ještě nezkusil. "Pokud se dokážu připravit, bude to můj první maraton v životě. Těším se, že jej s Mikulášem poběžíme společně," řekl Špidla, který na jaře musel omezit tréninky kvůli zdravotnímu kolapsu.

Čeští a slovenští premiéři se pravidelně vídají dvakrát ročně, na jaře a na podzim, v hostitelské roli se spravedlivě střídají.

LIDOVKY

obsah | Česká republika