Czechinvest nalákal do ČR projekty za 27 miliard korun

Státní agentura Czechinvest zprostředkovala v prvním pololetí roku 2004 v ČR 60 nových projektů v hodnotě 27 miliard korun. Nejvíce z nich míří do oblastí s největší nezaměstnaností. Firmy, které budou v Česku investovat slíbily vytvořit 8 500 nových pracovních míst.

Třetina z nově vzniklých pracovních míst je určena pro vysokoškolsky vzdělané lidi a přibližně stejné množství pozic obsadí středoškoláci.

Mění se struktura investic

Ještě podstatnější je ale to, že v ČR už neinvestují jen výrobní firmy, ale stále více se usazují společnosti poskytující nejrůznější služby. Těží ze strategické polohy země ve středu kontinentu a staví v ČR své evropské centrály.

"Během první poloviny letošního roku se nám podařilo zprostředkovat třikrát víc projektů mířících do výzkumu, vývoje nebo strategických služeb než za stejné období vloni," uvedl ředitel agentury Martin Jahn. Investice do této sféry tvoří asi 40 procent všech plánovaných zakázek.

Zatímco během prvního pololetí roku 2003 se do této nové, ekonomicky nejcennější oblasti investic rozhodlo investovat pouze 7 společností, za stejné období letošního roku už své záměry podalo 23 českých i zahraničních firem.

Peníze jdou hlavně na sever

"Drtivou většinu všech nových investic se nám podařilo nasměrovat do regionů, které jsou postiženy největší mírou nezaměstnanosti, tedy do Moravskoslezského a Ústeckého kraje," upozornil dále ředitel divize podpory investic CzechInvestu Jan Hanzl.

Moravskoslezský kraj získá nové investice v objemu zhruba dvou miliard korun. V nejbližších letech zde firmy vytvoří více než 2 300 pracovních míst. Do Ústeckého kraje míří investice v objemu téměř pěti miliard a investoři zde plánují zaměstnat 540 lidí.

Jednou z firem, která přijde na sever Moravy je tchajwanský ASUSTeK COMPUTER, který buduje v Ostravě centrum pro výrobu a servis počítačů. V Praze rozšíří své technologické centrum britská firma Ricardo Group, jež působí ve vývoji motorových vozidel.

Skandinávský poskytovatel služeb v informačních technologiích TietoEnator otevře v Ostravě vývojové centrum softwaru a japonská společnost Toyo Radiator pak postaví na Kladensku závod na výrobu tepelných výměníků pro automobilové klimatizace.

Vede automobilový průmysl

Nejvíce investorů, ať už výrobních nebo vývojových, přišlo tradičně z Německa. Stejný počet investičních záměrů, tedy 13, podaly i společnosti sídlící v České republice. O dva projekty méně připravily firmy z USA. Kromě automobilového sektoru, který je v přímých investicích tradičně nejsilnější, směřovala řada projektů do strojírenství a elektroniky.

Agentura Czechinvest

Agentura Czechinvest spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu. Za dobu své existence se podílel na více než 300 investičních projektech v celkové hodnotě převyšující 325 miliard korun. Tyto investice by měly přinést více než 78 tisíc pracovních míst. K tradičním sektorům, jako jsou automobilový a elektrotechnický průmysl, se v poslední době připojují také investice do inovací a moderních odvětví - mikroelektronika, biotechnologie.

NOVINKY

obsah | Česká republika