Česko má ambice na post zbrojního gigantu

Až donedávna tvrdě kritizované zbrojovce Aero Vodochody se s největší pravděpodobností povede husarský kousek. Firma je velmi blízko podepsání kontraktu na vývoz několika set letounů L-159 do Indie. Tato země má čtvrté největší letectvo na světě.

"Jsme nadšeni dobrými zprávami z Indie i velmi příznivým hodnocením, jež vystavili tamní experti vodochodskému letounu," říká náměstek ministra obrany Štefan Füle. Pokud by Aero v Indii uspělo, Česká republika se rázem vyšvihne mezi největší světové exportéry zbraní s mnohamiliardovým obratem v dolarech. O reálných šancích zbrojovky vypovídá i fakt, že skupina indických expertů testovala před čtrnácti dny v Aeru jeho bitevní letoun i výrobní možnosti firmy. Diplomaté hovoří o mimořádně dobrém hodnocení, po němž se Aero stává velmi vážným kandidátem na přezbrojení indického letectva.

"Dvoutýdenní návštěvu Aera považují v Indii za důkaz vážného zájmu o české letouny, a ne jen nějakého nezávazného koketování," potvrzuje český velvyslanec v Indii Jaromír Novotný. Připomíná, že dokud není podepsaná smlouva, není jisté téměř nic. O rostoucích šancích Aera oproti konkurenční zbrojovce British Aerospace svědčí podle velvyslance nicméně fakt, že šéf indického letectva Krishnashvami pozval Novotného k obsáhlé diskusi o kvalitách českého stroje i schopnostech firmy investovat do indického leteckého průmyslu.

Indie pošilhává po obou letounech z Aera

Dillí má především zájem o právě dokončený dvoumístný cvičný letoun L-159B. K nákupu ji nutí především nekončící série sto osmdesáti leteckých katastrof, z nichž ta poslední skončila pádem stíhačky do hustě obydlené městské čtvrti. "Ztráty indických pilotů, letadel i civilistů jsou kvůli nerozvinutým návykům techniky pilotáže proudových letounů značné," říká náměstek ministra obrany Štefan Füle.

Právě dvoumístný cvičný letoun L-159B je ceněn jako ideální stroj, v němž se mohou letci dokonale připravit na ovládání složitějších stíhaček, s nimiž kvůli nízké vycvičenosti dnes padají. Experti nevylučují, že Indie si vedle dvou stovek dvoumístných cvičných letounů L-159B objedná časem i sto padesát jednomístných bitevních letounů L-159A, které jsou vybaveny radarem k vyhledávání vzdušných a pozemních cílů. Tento podzvukový letoun hodlá Indie použít k ostraze hranic. V členitém terénu se totiž uplatní více než výkonnější nadzvukové stíhačky. Jednomístný L-159A s radarem je už ve výzbroji českých vzdušných sil a letci si jej na rozdíl od nedávné kritiky pochvalují. Prezident Aera Antonín Jakubše vysvětluje tento zlom "rozjetím" sériové výroby a také tím, že armáda má konečně dost pilotů, kteří se strojem nové generace umějí létat.

USA lobbují za Aero

Šance Aera dodat Indii letouny za sedm miliard dolarů vzrostla zejména poté, co USA zrušily embargo na dodávky citlivých zbrojních systémů do této země. Valnou část vodochodského stroje totiž tvoří špičková avionika z USA, s jejímž exportem musí souhlasit americká vláda. Vyhlídky Aera se ještě více znásobily tehdy, když se do hry o sedmimiliardový kontrakt vložil vlivný akcionář Aera, americký letecký gigant Boeing.

"Fakt, že za obchodem stojí vlády Česka a USA, má mimořádný význam," připomíná náměstek ministra obrany Füle. Například podporu velvyslanectví USA v Indii považuje za ojedinělou. Nejblíže dodávce stovek cvičných proudových letounů do Indie byla přitom až donedávna zbrojovka British Aerospace. Avšak poté, co český velvyslanec v Indii Novotný spolu s tamním velvyslanectvím USA indické vládě nabídl podstatně lacinější, ale také modernější L-159, začaly se podle Novotného "dít v indickém parlamentu věci" v podobě ostrých interpelací zákonodárců.

"Mým nejlepším spojencem tady je indický ministr financí," říká Novotný. Prezident Aera Antonín Jakubše se sice pověrčivě vymlouvá na to, že nechce sedmimiliardový obchod zakřiknout, ale i on přiznává, že Aero má velké šance konkurenční British Aerospace v Indii porazit.

Vývoj vývozu českých zbraní

* 1989 - tehdejší komunistické Československo bylo sedmým největším vývozcem zbraní na světě.

* 1999 - patnácté místo v tabulce zbrojních exportérů (dlouhodobě třináctá příčka).

* 2001 - vývoz zbraní dále poklesl o 30%, na pouhých 68 milionů dolarů. Ještě v roce 1994 to bylo 378 milionů USD.

Hlavní vývozní trhy Česka: Indie, Švédsko, USA a Slovensko.

Největší světoví zbrojní exportéři: USA (český export převyšují 770krát), následují Francie, Rusko, Německo a Velká Británie.

JAN GAZDÍK, MF DNES

obsah | Česká republika