Česko hledá zapamatovatelný symbol

Česká republika hledá logo. Ministerstvo zahraničí už vyhlásilo soutěž. Vítězný návrh by měl sloužit jako jednotný a zapamatovatelný symbol, kterým se bude Česko prezentovat v zahraničí na veletrzích, výstavách, kulturních akcích, či konferencích. Logo se ale hledá už dva roky.

Podmínky soutěže jsou zveřejněny na webových stránkách ministerstva zahraničí.

"Vítězný návrh bude hodnotit porota nezávislých odborníků z oblasti vizuální komunikace, grafiky a designu," uvedlo ministerstvo. Klání končí poslední zářijový den v poledne.

Jednoduchý symbol České republiky se už ale hledá dva roky. Vylámala si na něm zuby i komise, ve které jsou zástupci ministerstev, parlamentu, Hradu i regionů.

"Nic nás nenapadá," prohlásila v červnu ředitelka odboru komunikační strategie ministerstva zahraničí Jana Adamcová. "Vždycky skončíme na mrtvém bodě," dodala.

Zadání zdánlivě jednoduchého úkolu je totiž ve skutečnosti dost obtížné. Nové logo České republiky má být takové, že se cizincům při jeho spatření téměř rozbuší srdce a konečně pochopí, že Česko je moderní, zajímavá země. Tedy něco úplně jiného, než si často myslí.

"Máme jednoduché poselství. Už nejsme ta postkomunistická země s levnou pracovní silou," říká Adamcová. "Jsme standardní evropská země, člen Unie, kde je normální doprava a platí kreditky. Jsme už prostě jiná liga." My to víme, ale cizinci ne. Průzkumy ukazují, že v Česku stále vidí východní zemi, v níž je Praha a pak už jen bodří venkované.

Logo je směrovka, která táhne a odlišuje. Je to důležitý prvek ve rvačce o turisty a podnikatele vedené s Poláky, Maďary, Rakušany. Jde prostě o peníze.

"Teď máme šanci. Musíme být ale originální, abychom se odlišili," poznamenala už dříve Adamcová. "Buď budeme zapšklí, nebo se odvážíme mít něco, co si každý zapamatuje."

iDNES

obsah | Česká republika