Svoboda zkreslil vládní pozici k válce v Iráku

Česká vláda vyjádřila včera lítost nad tím, že se nepodařilo vyřešit iráckou krizi mírovou cestou. V usnesení, které jednomyslně přijala, uvedla, že "použití síly považuje za krajní možnost". Podle premiéra Vladimíra Špidly je Česko připraveno účastnit se prostřednictvím chemiků humanitární akce, ale nebude se podílet na válečné operaci.

"V první řadě bych chtěl konstatovat, že vzhledem k tomu, že není lovy mandát Rady bezpečnosti OSN, který jsme chápali jako nový akt různého řádu účinnosti, není česká jednotka součástí vojenské operace proti Iráku," prohlásil Špidla na tiskové konferenci. Dodal, že českou účast neumožňuje parlamentní usnesení o použití chemické jednotky působící v Kuvajtu, kterého se chce vláda držet. Prezident Václav Klaus si podle mluvčího Tomáše Klvani pozorně prostudoval usnesení vlády a považuje ho za přesné a racionální. Podle jeho mínění jasně vymezuje stanovisko ČR ve škále zemí, jež se vyjadřují k irácké krizi. V souladu s jeho předchozími vyjádřeními o nutnosti jednotného postupu české politické reprezentace v této otázce proto s tímto usnesením souhlasí.

Svoboda zkreslil vládní pozici

"Vláda chápe koaliční operaci jako poslední prostředek vedoucí k naplnění příslušných rezolucí Rady bezpečnosti OSN, avšak lituje, že se nepodařilo pro tento krok získat nový mandát OSN," ocitoval Špidla z usnesení. Některé politiky vzápětí rozčílil ministr zahraničí Cyril Svoboda, který ve stejný okamžik, kdy vládní postoj veřejnosti tlumočil premiér, v rádiu BBC interpretoval výsledek jednání odlišně a de facto se přihlásil k americké operaci. "Dojde-li k vojenské operaci, jsme na straně koalice, protože je to koalice demokratických států," prohlásil Svoboda na vlastní pěst. Tato formulace v usnesení vlády není.

Předseda zahraničního výboru Sněmovny Vladimír Laštůvka (ČSSD) vyjádřil souhlas s usnesením a zároveň se důrazně ohradil proti Svobodovým výrokům, které pronesl nad rámec tohoto usnesení. Laštůvka řekl Právu, že vládní postoj odpovídá usnesení Sněmovny. Jako svoje osobní stanovisko však dodal, že je mu líto, že nebyly vyčerpány všechny prostředky, které by vedly k odzbrojení Iráku bez válečné operace. Ke Svobodovu výroku poznamenal: "To je nepochybně jeho osobní poznámka, to v textu usnesení vlády není. Já opravdu nevím, co tím pan ministr Svoboda chce říct. Pokud tím chce říct, že naši vojáci budou účastníky válečné koalice, tak já vám zodpovědně říkám, že nebudou." Špidla nechtěl vyjádření Svobody moc komentovat.

Na atak novinářů, zda Svoboda nevnáší zmatek o postoji ČR s Irákem, premiér prohlásil, že nikoliv. "Vláda se přesně drží stanoviska Parlamentu ČR... Vláda neposílá vojáky do akce, protože to by vyžadovalo nový mandát, a tento mandát neexistuje," řekl. Premiér ani neodpověděl na otázku, zda je pravda, že lidovci chtěli do usnesení vlády prosadit víc proamerický postoj.

"Z jednání vlády se nepodávají tak podrobné informace, mohu vás ujistit, že hlasování o tomto textu bylo jednomyslné. Debata byla nepochybně velmi zajímavá, protože se jedná o záležitost velkého významu a mnoha důsledků," bylo jediné, co k tomu poznamenal. Podle Špidly je nyní už zřejmé, že se válečný konflikt blíží: "Teď už je to skutečně závěrečné odpočítávání." Budou-li podle Špidly použity zbraně hromadného ničení na území Iráku, česká jednotka bude zasahovat a zachraňovat lidi. Přesně, jak to stanoví lednové parlamentní usnesení. Za důležité Špidla považuje skutečnost, že pokud by byla česká protichemická jednotka nasazena, rozhodovat o ní bude Česko, a nikoliv spojenečtí velitelé. "Nevelí jí velitel a důstojnic ký sbor, který velí případné vojenské operaci v Iráku," uvedl premiér. České republice podle něj nyní nehrozí bezprostřední nebezpečí, přesto se ale postupně zpřísňuje ostraha: "Zpřísňují se ve všech oblastech od ochrany strategických podniků až po systémy vyhodnocování rozvědných informací." Vláda podle něj také nepočítá s tím, že by měla vyhlásit moratorium na pohonné hmoty.

Šéf poslanců ČSSD Petr Ibl řekl Právu k usnesení vlády, že koresponduje s usnesením Sněmovny, "Co se týká výroků ministra zahraničí, domnívám se, že je to mimo rámec usnesení a že takto bychom postupovat neměli," dodal Ibl. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš na dotaz Práva řekl: "Deklarativně se snažíme být na straně americké koalice, ale tato deklarace se dostává do rozporu s potřebou reflektovat vůli voličů a mandát Sněmovny. Je to vládní schizofrenie." Podle stínového ministra zahraničí ODS Petra Nečase je vládní prohlášení pozitivním posunem proti dosavadnímu neurčitému postoji. "ODS by byla pro jasně formulovaný postoj, ale rozumí tomu, že pan Špidla si něco podobného před sjezdem své strany nemůže a nechce dovolit," řekl včera na dotaz Práva. Kvůli napjaté mezinárodní situaci kolem chystaného útoku na Irák zrušil premiér Špidla svou dnešní cestu na jednání visegrádské čtyřky.

PRÁVO

obsah | Česká republika