Česko ustoupí ze závazku NATO

Rok a půl vydržel slib, že Česko bude v rámci NATO hrát důležitou roli při strategické letecké přepravě. Na summitu v Praze na podzim 2002 slíbilo letouny, na summitu v Istanbulu slíbíme vrtulníky. Letouny totiž byly slíbeny bez toho, aby existovaly záruky, že budou skutečně dodány.

Vypadalo to naprosto skvěle. Jako splátku za ruský dluh dostaneme tři velkokapacitní transportní letouny An-70 z Ruska. Evropským spojencům se nedostávají přepravní kapacity, takže Česko bude schopné nabídnout něco unikátního, a navíc na tom vydělávat.

Tak vypadala vize českých politiků v roce 2002. Ti na pražském summitu NATO na podzim 2002 nabídli alianci tuto kapacitu. Spojenci tento závazek s radostí přijali a ČR se stala členem skupiny pro strategickou leteckou přepravu NATO, která vznikla na summitu a kterou vede Německo.

Na summitu NATO v Istanbulu, který začíná příští týden, se má hodnotit plnění slibů ze summitu z Prahy. "Zřejmě ustoupíme ze závazku na strategickou leteckou přepravu směrem k nějaké vrtulníkové jednotce," řekl LN náměstek ministra zahraničí Jan Winkler. "Bylo to založeno na tom, že budeme mít transportní letouny, které ale nebudou. Změnila se situace."

I s vrtulníky to může skončit špatně

Letouny totiž byly slíbeny bez toho, aby existovaly záruky, že budou skutečně dodány. Postupně navíc nadšení pro velké transportní stroje na ministerstvu obrany ochládalo a nakonec Rusové oznámili, že nemohou dodat to, co bylo objednáno. Takže nápad vzít místo An-70 či nabízených iljušinů transportní a bojové vrtulníky vypadá logicky.

"Ustoupení od závazku není překvapivé. Zvrzala se smlouva s Ruskem, takže nedostaneme An-70. Místo toho mají být vrtulníky, ale i to může skončit krachem," tvrdí stínový ministr obrany Petr Nečas z ODS. Důvodem je podle něj to, že je ve smlouvě mnoho nejasností, například to, že si Rusové chtějí účtovat za bojové Mi-35 (exportní verze Mi-24) příliš velké částky.

Pravdou je, že v NATO je přepravních vrtulníků také nedostatek. Nicméně podle všeho se opakuje situace z podzimu 2002. Opět naše republika nabízí spojencům něco, co ještě nemá.

LIDOVKY

obsah | Česká republika