ČR se nabízí za prostředníka Izraeli

Dobré vztahy ČR a Izraele by mohly vyústit v českou pomoc izraelským investorům v Iráku. Potvrdil to Černínský palác i izraelské zdroje v Praze. Izrael by přitom při obnově Iráku téměř neměl šanci uspět.

äObchodníci z Izraele nemají v Iráku mnoho šancí. Z náboženských důvodů si nemohou dovolit do země vkročit, natož tam podnikat. Arabské země i nadále dodržují před lety vyhlášený a oficiálně již zrušený ekonomický bojkot Izraele.

Vstup do poválečného Iráku by pro izraelské občany mohl být i životu nebezpečný. Proto přišel český ministr zahraničí Cyril Svoboda s nápadem, aby se Česká republika stala zprostředkovatelem izraelských obchodních zájmů v Iráku. Izrael se zajímá především o ropný průmysl. "Nyní jsou mezi našimi státy velmi dobré vztahy, které mají kořeny v minulosti," řekl Svoboda podle zápisu na posledním zasedání Bezpečnostní rady státu.

"Z této spolupráce se rýsuje možnost hospodářské spolupráce v tom, že příslušníci Státu Izrael nemohou v Iráku působit z náboženských důvodů - a v tom jim můžeme být nápomocni," dodal Svoboda. Ministerstvo zahraničí později svůj "nadšený" postoj trochu zmírnilo. V prohlášení tiskového oddělení se uvádí, že "v zásadě je spolupráce Česká republika - Izrael možná... Izrael si přeje ekonomicky působit v Iráku. Bude-li k tomu využívat českých firem či společných podniků, nebudeme se tomu bránit".

Zájem o českou pomoc je

Prohlášení je tak opatrné proto, že se ministerstvo zahraničí obává o bezpečnost českých expertů, kteří již nyní v Iráku působí. Místním lidem by se prý nemuselo líbit, že v jejich zemi hájí zájmy židovského státu. Zájem o českou pomoc při možném ekonomickém průniku na irácký trh nicméně potvrdily i izraelské zdroje v Praze.

"Zájem tu je. Záležitost je ale zatím ve velice rané fázi," řekl jeden z nich. I Svobodovo ministerstvo má za to, že doba na česko-izraelskou spolupráci v Iráku teprve přijde. "V nově přetvořeném Iráku by neměl být problém kooperovat i otevřeněji. Nejdříve však musí být Irák rekonstruován, musejí být vytvořeny fungující struktury, které budou zemi řídit," uvádí se v prohlášení ministerstva. Závěr? "Je to spíše ve stavu přemýšlení než reality," tvrdí Černínský palác. Čeští diplomaté si myslí, že by bylo dobré, kdyby se ekonomicky propojila celá oblast Blízkého východu. "Vize koridoru Izrael - Palestina - Jordánsko Irák je zajímavá."

Úvahy diplomatů o pomoci Izraelcům v Iráku ale může ovlivnit i poslední vývoj v Iráku a zhoršená bezpečnostní situace v zemi. Českým expertům, kteří nyní působí v Bagdádu, se nedávno stalo, že se v okolí jejich hotelu rozšířila fáma - zřejmě kvůli silné vojenské ochrance a pancéřovaným autům, které je denně převážejí do práce že jsou ve skutečnosti "skupinkou Izraelců". Češi dostali strach z možných útoků. "Majitel hotelu to vyřešil originálně. Dal do recepce velikou ceduli Vítáme české experty!," řekl jeden z Čechů Martin Dvořák. "Doufám, že se správná verze postupně rozšíří šeptandou stejně účinně jako ta původní poplašná zpráva o našem izraelském původu," dodal Dvořák.

TOMÁŠ HOŘEJŠÍ

obsah | Česká republika