ČR dožene ekonomiku EU v roce 2021

Pokud česká ekonomika bude pokračovat ve stejném růstu jako v prvním čtvrtletí letošního roku, dožene průměrnou ekonomickou úroveň zemí Evropské unie v roce 2021. Ještě letos se však Češi mohou těšit, že možná předstihnou Portugalsko. Tvrdí to Petr Dufek z ČSOB.

Podle něj je nutné, aby si Česko v následujících letech udrželo náskok v růstu HDP oproti EU ve výši dvou procentních bodů. Pavel Sobíšek z HVB Bank se ale domnívá, že ČR bude Portugalsko dohánět dalších pět let. "Vzhledem k výhodnější geografické poloze k tomu Česku postačí maličkost. Aby vládní politika neházela klacky pod nohy podnikání," uvedl a dodal, že přibližování se bohatším členům EU zabere ještě nějaký čas.

David Marek ze společnosti Patria Finance předpokládá, že ČR se velmi brzy posune i před Maltu, jejíž ekonomika dosahuje stejné výkonnosti jako česká, ale roste zhruba polovičním tempem. "S doháněním dalších zemí to bude obtížnější. Řecko a Kypr dosahují 82 procent unijního průměru, co se týče HDP na obyvatele, a rostou srovnatelným tempem jako česká ekonomika," řekl a dodal, že opticky může dohánění EU zrychlit přijetí Bulharska a Rumunska, jejichž HDP se pohybuje kolem 30 procent průměru EU a tento průměr by tedy posunuly o něco níže.

Zatímco ekonomové odhadují, že ČR může západní Evropu dohnat za 15 let, vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn v připravené strategii hospodářského růstu ČR hovoří již o roku 2013. Podmínkou podle něj je provedení zásadních ekonomických reforem a masivní podpora vzdělání, výzkumu a dopravní infrastruktury. Podle expertů by to však znamenalo, že by česká ekonomika musela růst nejméně šestiprocentním tempem.

Česká ekonomika v 1. čtvrtletí letošního roku vzrostla o 4,4 procenta z revidovaných 4,6 procenta v posledním čtvrtletí loňského roku. Oznámil to dnes Český statistický úřad, který zároveň revidoval růst loňského HDP na 4,4 a předloňského na 3,2 procenta. Růst české ekonomiky překonal odhady ekonomů.

NOVINKY

obsah | Česká republika