České rodiny zvou cizince k obědu

Ve stovce českých domácností se 28. listopadu přesně ve dvanáct hodin rozvoní sváteční oběd. A ke stolu s nimi zasednou rodiny cizinců žijících u nás. To aby se konečně poznaly.

U Dvořákových z pražského Újezdu se bude v neděli 28. listopadu podávat svíčková na smetaně s knedlíky a brusinkami. "Zatím sice netuším, jaká rodina k nám přijde, ale už se všichni moc těšíme," říká devětatřicetiletá Ivana Dvořáková. Dvořákovi jsou jednou ze sta českých rodin, které poslední listopadovou neděli pohostí rodinu cizinců žijících dlouhodobě v Česku.

Ojedinělý projekt s názvem Rodina odvedle, který má pomoci odbourat předsudky české společnosti vůči cizincům, chystá občanské sdružení Slovo 21 s pomocí ministerstva práce a sociálních věcí.

Zájem je prý nečekaný. "Překvapilo nás, kolik rodin už se nám přihlásilo. Potřebujeme z každé strany stovku účastníků a pořadník už máme ze tří čtvrtin plný," říká Miriam El Alaoui ze sdružení Slovo 21.

Společně se bude obědvat nejen ve velkých městech, ale i v menších obcích ve všech českých krajích. Organizátoři teď dávají dohromady jednotlivé rodiny. "Snažíme se, aby si ti lidé měli co říct. Vybíráme k sobě lidi podobných profesí žijící nedaleko sebe, kteří mají třeba i stejně staré děti," vysvětluje El Alaoui.

Příležitost k výměně receptů

Cílem celé akce totiž není jen zmíněný oběd. "Samozřejmě chceme, aby se ti lidé stýkali i dál a třeba vzájemně seznámili i své přátele," upřesnila. Pořadatelé navíc v rodinách o celé akci natočí dokument, který pak odvysílá televize.

Mnozí Češi cítí podle průzkumů veřejného mínění vůči cizincům předsudky. Například v šetření CVVM každý třetí dotázaný uvedl, že by cizince nechtěl za souseda.

O tom, že za to může hlavně neznalost, svědčí výsledky dalšího průzkumu, ve kterém 72 procent lidí uvedlo, že žádného cizince žijícího u nás osobně nezná. Ivana Dvořáková je na tom stejně. "Právě proto, že nikoho takového neznám, jsem se přihlásila. Vpodmínkách jsem zadala jen to, že bych ráda, aby ta rodina měla pětileté děti jako máme my," uvedla Dvořáková.

To někteří jiní čeští hostitelé mají požadavky mnohem konkrétnější. "Třeba se nám přihlásil pán, který je kuchař. A chce poobědvat s rodinou jiného kuchaře. To kvůli výměně receptů. Jiní lidé nám zase napsali, že chtějí někoho, kdo mluví portugalsky, aby se v pocvičili v tomto jazyce," směje se Miriam El Alaoui.

Takovou šanci bude mít ten, na koho padne rodina třiatřicetileté paní Naomi z Guineje Bissau. "Ještě nám sice neřekli, ke komu půjdeme, ale už teď vím, že bychom se s tou rodinou chtěli přátelit i dál. Chtěla bych naše hostitele potom na oplátku pozvat na oběd k nám," plánuje Naomi. V Česku žije už šestnáct let. "Pořád mi ale mnozí lidé dávají najevo, že sem nepatřím. Jsem tmavá, takže lidé na ulici na mě většinou koukají, jako bych spadla odněkud ze stromu," vypráví.

Naomi a její rodině se hostitelé zavděčí jakýmkoliv českým jídlem, když k němu nebudou knedlíky. "Ty nám k srdci nepřirostly," říká žena. Sama by prý na oplátku české rodině uvařila vepřové či kuřecí maso se zeleninou. A navrch by se pochlubila slaným koláčem plněným krevetami.


Jak jsme nesnášenliví vůči cizincům

* Za sousedy nechtějí cizince žijící v ČR 31 %

* Za sousedy nechtějí lidi jiné barvy pleti 24 %

* Cizinci by neměli vůbec mít možnost získat dlouhodobý pobyt v ČR 17 %

* Cizinci by měli mít možnost získat pobyt v ČR jen za učitých podmínek 73 %

* Cizince bychom v ČR neměli zaměstnávat 44 %

* Cizinci žijící u nás by se měli co nejvíce přizpůsobit našim zvyklostem 56 %

* Osobně zná nějaké cizince dlouhodobě žijící v ČR 28 %

Jak jsou obyvatelům Česka sympatické jiné národnosti

(od nejvíce k nejméně sympatickým)

1. Slováci

2. Francouzi

3. Švédové

4. Angličané

5. Poláci

6. Rakušané, Japonci, Řekové

7. Američané, Maďaři

8. Indové, Němci

9. Litevci, Izraelci, Číňané, Srbové, Rusové, Turci

10. Kurdové, Ukrajinci, Palestinci, Afghánci

11. Vietnamci

12. Romové

JANA BLAŽKOVÁ, LUCIE FRYDECKÁ

obsah | Česká republika