Čínský premiér navštíví Česko, po osmnácti letech

Čínský premiér Wen Ťia-pao míří do Prahy. Předsedu vlády nejlidnatější země světa přivítá Česko po osmnácti letech. Wen Ťia-pao navštíví Česko 19. a 20. října. V Číně nedávno byli na návštěvách prezident Klaus i premiér Paroubek. Wen patří mezi nejvlivnější politiky světa. Podle expertů by mohlo jít o vůbec nejvýznamnější zahraniční návštěvu roku u nás.

"Právě teď se dojednávají podrobnosti této cesty, která je oběma stranami považována za velmi významnou kvůli ekonomickým zájmům a samozřejmě i proto, že zatímco nejvyšší čeští představitelé jezdí v poslední době do Číny jako na běžícím pásu, jejich asijští partneři tak činí v našem případě pouze sporadicky a dlouho vůbec ne," řekl člověk, který je s přípravami návštěvy podrobně obeznámen.

Čínský premiér kromě setkání s premiérem Jiřím Paroubkem a prezidentem Václavem Klausem prý projevil přání navštívit automobilku Škoda v Mladé Boleslavi.

Tento podnik má totiž od ledna roku 2007 vyrábět octavie i v čínské Šanghaji. "Nemáme o tom informace," tvrdí ale o možné návštěvě tiskové oddělení Škody Auto.

Lidská práva? Ne

Wen Ťia-pao, kterému bude tento měsíc třiašedesát let, je považován za umírněnějšího politika mezi čínskými komunistickými špičkami. Nedá se ovšem očekávat, že bude při návštěvě Prahy ochoten otevřeně hovořit například o porušování lidských práv v jeho zemi.

Podobný postoj zřejmě zaujmou i premiér Paroubek a prezident Klaus, kteří jednoznačně upřednostňují v případě Číny jednání o hospodářských otázkách.

Při návštěvě premiéra říše středu se proto očekává hlavně diskuse o možných čínských investicích v Česku, protože některé firmy z této země už u nás "sondují" terén.

Návrat po osmnácti letech

Zajímavostí je, že poslední oficiální návštěva úřadujícího generálního tajemníka komunistické strany Číny a tehdejšího premiéra Čao C'-janga se odehrála v Československu už v červnu roku 1987. A členem tehdejší delegace byl i jeden politik, který byl na rychlém vzestupu. Jmenoval se Wen Ťia-pao. Skoro po dvaceti letech se má do Prahy vrátit jako premiér příští supervelmoci.

VILIAM BUCHERT

obsah | Česká republika