Vláda schválila vyslání chemiků do Atén

Kabinet Vladimíra Špidly na svém středečním zasedání schválil vyslání stovky českých chemiků do Atén. O vyslání chemiků k ochraně Letních olympijských her v Řecku v polovině března požádala bruselská centrála Severoatlantické aliance (NATO).

O tom, zda chemici do Atén na konci července vycestují, musí ještě rozhodnout parlament. Olympijské hry se konají od 13. do 29. srpna. Jejich dopravu bude hradit NATO, organizátoři her našim logistikům a Česko zajistí chemikům platy.

S vysláním chemické jednotky do zahraničí v rámci spojeneckých operací ministři souhlasili již na konci května. Vláda tehdy rozhodla o tom, že vojáci mohou být vysláni na mise v období od 1. července do 15. ledna 2005. Chtěla tak získat souhlas předem, protože armáda musí vyslat své specialisty na místo během pěti až 30 dnů. Kdyby dlouho čekala na souhlas zákonodárců, nemusela by termín stihnout. Mandát se týká všech krizových situací, tedy i olympijských her v Řecku.

Řecko vyčlenilo na bezpečnost her 50 tisíc lidí, včetně 16 tisíc vojáků. Ustavilo skupinu sedmi zemí, mezi nimiž jsou USA a Británie, jako poradce pro bezpečnost. Nad Aténami bude vyhlášena bezletová zóna. Bezpečnostní operace spolyká 430 miliónů eur (asi 13 mld. Kč).

(gö), NOVINKY

obsah | Česká republika