Chemici už směřují do Kuvajtu

Česká protichemická jednotka, která se na základě žádosti spojenců z NATO zúčastní tažení proti terorizmu, se už v tichosti přesouvá do Kuvajtu. A to na základnu ve Městě Krále Chalída, kde už před deseti lety během války v Perském zálivu působila její předchůdkyně - československá protichemická jednotka. Do Kuvajtu zatím směřuje především vojenská technika, avšak už i část vojáků, která bude další etapy přesunu na místě organizovat. Zbývající příslušníci by měli do Kuvajtu přiletět v dohledné době. Podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka je přesun zhruba v polovině.

Jednotka, jíž bude velet náčelník Vojenské akademie ve Vyškově Josef Prokš, bude mít 350 lidí. Větší část tvoří vojáci z liberecké protichemické jednotky, zbytek jsou výsadkáři jako ochrana, logistici, právníci a další potřební vojenští odborníci. Ministr Tvrdík řekl, že v Kuvajtu budou Češi sloužit pod americkým velením, které je může nasadit ve čtrnácti zemích na Středním východě. "Mohou jít kamkoli, kde se stane něco, kde budou třeba," doplnil náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. "V úvahu připadají zejména země, kde by mohly působit zbylé skupiny teroristů z organizace Al-Kajda."

Pokud by byli čeští vojáci vysláni mimo Kuvajt, budou nasazeni okamžitě. Jejich působení by pak musel schválit parlament dodatečně. Zatím odhlasoval pouze vyslání jednotky do Kuvajtu. Roční působení české jednotky v operaci Trvalá svoboda přijde odhadem na jednu miliardu korun.

(r)

obsah | Česká republika