Česká vláda se potápí

Vladimír Špidla, jehož ČSSD utrpěla v evropských volbách těžkou porážku, bude mít v následujících dnech co dělat, aby uhájil existenci svého kabinetu i svou pozici v čele sociální demokracie. Okamžitě po zveřejnění výsledků na něj zaútočili jak občanští demokraté a komunisté, tak i vlastní spolustraníci.

Navíc přichází o jednoho ze spojenců - z čela US-DEU odchází vicepremiér Petr Mareš.

První zkoušku chystá Špidlovi a jeho koaličním partnerům ODS. Vítězové eurovoleb včera oznámili, že se pokusí současný kabinet svrhnout hlasováním o nedůvěře vládě. Podobnou zkouškou Špidla projde i ve vlastní straně. Premiér oznámil, že chce 11. července požádat mimořádné jednání ústředního výkonného výboru ČSSD o potvrzení svého mandátu. Nebude se to týkat jen Špidly, ale celého vedení strany včetně Stanislava Grosse.

ODS navrhne vyslovit vládě nedůvěru

"Vyzýváme vládu, aby předstoupila před sněmovnu se žádostí o vyslovení nové důvěry," prohlásil včera předseda ODS Mirek Topolánek. "Pokud tak neučiní, bude tento krok iniciovat poslanecký klub ODS."

Všichni tři předsedové vládních stran však Topolánkovu výzvu okamžitě odmítli. "Výsledky evropských voleb nezměnily rozložení sil ve sněmovně," prohlásil Špidla.

Někteří jeho spolustraníci si myslí, že za porážku může i to, s kým ČSSD vládne. Stanislav Gross již včera řekl, že "koalice není posvátná kráva a sociální demokracii by mělo jít hlavně o její voliče".

ODS chce vládu smést jako celek. Hlasování o nedůvěře navrhne už na nejbližší schůzi sněmovny, která začíná dnes. Sama se svými 57 poslanci však vládu svrhnout nedokáže.

Musí spoléhat na to, že se přidají i komunisté a navíc někteří z koaličních poslanců. Jinak ODS 101 hlasů, které jsou k sesazení vlády třeba, dohromady nedá.

"Pokud sama vláda požádá o důvěru, od nás ji nedostane. A proti vládě bychom podle mě měli hlasovat i při hlasování o nedůvěře," řekl včera MF DNES šéf komunistů Miroslav Grebeníček.

Komunisté: Podpoříme ČSSD, když odejde Špidla

O definitivním postoji k vládě budou komunisté ještě jednat. V žádném případě si však nepřejí, aby po případném pádu vlády přišly předčasné volby, jak si to přeje ODS.

Komunisté včera sociálním demokratům vzkázali: Jsme ochotni podpořit vaši menšinovou vládu, pokud ji nepovede Vladimír Špidla.

Ani při stoprocentní spolupráci opozičních stran vláda nepadne, pokud ji nepotopí její vlastní poslanci. Největší riziko pro kabinet představují bývalí členové Unie svobody, poslanci Tomáš Vrbík a Marian Bielesz. "Budu chtít od ODS jasně slyšet, jaká jiná vláda by měla nastoupit místo té současné," říká poslanec Vrbík.

Představitelé Unie svobody včera přiznali, že teď sami nevědí, kolik z jejich desetičlenného poslaneckého klubu vlastně vládu podporuje.

"Budeme o tom chtít mluvit v úterý na jednání klubu," řekl šéf poslanců unie Karel Kühnl.

O situaci v unii svědčí i včerejší vystoupení prvního místopředsedy Jana Hadravy. "Koaliční vláda je neudržitelná, většina 101 hlasů neexistuje," řekl Hadrava BBC. "Unie by měla odejít z vlády a jednat o sloučení s Evropskými demokraty."

Hadrava se měl po rezignaci Petra Mareše stát dočasným šéfem unie, jeho výroky stranické kolegy vyplašily. Stranu bude až do sjezdu o příštím víkendu dál řídit Mareš, přestože už včera rezignoval.

"Dokud bude vláda schopna dodržovat dohodnutý program včetně postupného snižování veřejného dluhu, může pokračovat. V opačném případě končí," řekl Mareš.

Kalousek: Jsou i jiná řešení

Lidovci, kteří ve volbách dopadli nejlépe z vládních stran, včera tvrdili, že koalice může být v klidu. "I dnes jsme se probudili do rána, kdy má poslanecký klub ČSSD sedmdesát členů, my jedenadvacet a unionisté deset členů," řekl předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Pokus občanských demokratů o vyvolání předčasných voleb je podle Kalouska naivní. Nemají sílu, aby předčasné volby prosadili.

Lidovci však včera jasně řekli, že jsou připraveni i na jiná řešení, než je současná koalice. "Za předpokladu, že by někdo ze 101 vládních poslanců změnil názor, jsme připraveni hledat všechna většinová nekomunistická řešení," řekl Kalousek.

Většinu ve sněmovně bez komunistů by mohli lidovci sestavit společně se sociálními demokraty a ODS. Takové řešení zatím občanští demokraté odmítají.


Zeman: V ČSSD je třeba ''postřílet zrádce''

Evropské volby podle expremiéra Miloše Zemana byly referendem o domácí politice a chování sociální demokracie ve vládě. Zeman nevzdává myšlenku, že se podaří svolat mimořádný sjezd strany, na kterém by ČSSD zvolila kompletní nové vedení.

Evropské volby znamenají debakl pro ČSSD, to jste předvídal. Jaký bude podle vás další vývoj strany?

Jak znám současné vedení ČSSD, tak se pokusí debakl napravit tím, že nahradí člověka, který selhal v nejvyšší funkci, člověkem, který selhal v druhé nejvyšší funkci.

Premiér Špidla oznámil, že požádá ústřední výkonný výbor sociální demokracie o důvěru. Vy tedy předpokládáte, že ji na rozdíl od Grosse nedostane?

Myslím, že to vyplývá už z mé první odpovědi.

Ale může sociální demokracii pomoci, když udělá to, co předvídáte, tedy že Vladimíra Špidlu nahradí v čele ČSSD Stanislav Gross?

Víte, kvalita volebních výsledků jakékoli politické strany je převážně určena kvalitou vedoucích osobností této strany. A jestliže sociální demokracie v těchto volbách dostala asi devět procent hlasů, tak to logicky znamená, že ji vedou ani ne devítiprocentní lidé.

Je podle vás ještě vůbec reálné, že by mohl být svolán mimořádný sjezd sociální demokracie, což jste navrhoval již před volbami?

Já to stále pokládám za jediné rozumné řešení, které by mohlo sociální demokracii zachránit.

Už se na vás někteří lidé z ČSSD po nezdaru v eurovolbách obrátili, abyste straně pomohl?

Obracejí se na mě průběžně a já jsem jim to hlavní odpověděl nedávno na mítinku v Mostě, když jsem řekl, že personální změna sama o sobě není postačující, že je nutná systémová změna fungování strany.

Pokud by ČSSD svolala mimořádný sjezd, chtěl byste se ho zúčastnit? Půjdete i na to jednání ústředního výkonného výboru strany, kde se má hlasovat o důvěře Špidlovi, pokud vás tam někdo pozve?

Potvrzuji, že pokud by mě sjezd vyzval, tak bych se ho zúčastnil, pokud by to byl mimořádný sjezd. Co se týče pozvání k účasti na jednání ústředního výkonného výboru ČSSD, tak bych to řešil, pokud to nastane.

Vy navrhujete, aby ČSSD přešla k jednobarevné vládě, která by se v některých krocích opírala o pomoc komunistů. Ta strana se však na sjezdu nereformovala ani o píď. Je za takové situace spolupráce možná?

Já jsem vždy mluvil o menšinové vládě, která by se ucházela o průřezovou podporu, tedy napříč všemi parlamentními stranami. Jestliže to někteří novináři redukují jen na spolupráci s komunisty, tak se mýlí.

Můžete jasně a srozumitelně říci, za jakých okolností byste byl vy osobně ochoten a připraven se stát znovu předsedou ČSSD? Případně pokud to zcela vylučujete, koho byste doporučil na tento post?

Věci tohoto typu by měl demokraticky řešit mimořádný sjezd strany a zkušenost s Vladimírem Špidlou mě poučila v tom, že jakési monarchistické gesto spočívající v navržení nástupce je chybné.

Ale k té první části otázky. Je nějaká okolnost, za které byste se chtěl stát předsedou strany? Můžete takové svoje ambice vyloučit?

V žádném případě neusiluji o získání jakékoli funkce. Právě proto, že se domnívám, že to, co ČSSD potřebuje, kdybych to měl říci velice stručně, jsou tři věci.

V sociální demokracii jsou dnes tři skupiny osob. Jsou to lidé, kteří zradili volební program, jsou to lidé, kteří zbaběle přihlíželi, a jsou to lidé stateční, kteří to kritizovali a protestovali proti tomu.

Myslím si, že jakýkoli budoucí šéf ČSSD, pokud ji bude chtít zachránit, bude muset udělat tři věci. Zaprvé, dosadit ty statečné na velitelská místa, zadruhé, obrazně řečeno postřílet zrádce, a za třetí, začít vychovávat zbabělce ke statečnosti. Tedy dát jim generální pardon, protože jinak by v té straně zůstalo velice málo lidí.

JINDŘICH ŠÍDLO, JOSEF KOPECKÝ, MF DNES

obsah | Česká republika