České domácnosti se propadají do stále větších dluhů

České rodiny už dluží bankám a finančním institucím 371,5 miliardy korun. Tempo zadlužování domácností navíc v srpnu zrychlilo. Ke konci srpna podle údajů České národní banky celkové dluhy u bank a finančních institucí vzrostly proti červenci o 9,4 miliardy. Za poslední rok zadlužení domácností stouplo o 93 miliard korun.

Lidé si půjčují na pořízení vlastního bytu, ale také na zařízení domácností či na nové auto a dovolenou. Rostou ale i příjmy, takže trend zadlužování není na první pohled nebezpečný. Podíl domácností, které si půjčují, je v Česku, ve srovnání s USA, stále nízký. Přesto růst zadlužování domácností má svá rizika, shodují se ekonomové. Především si úvěry berou i rodiny, které nemají pevné finanční zázemí. Úvěrem řeší nikoli programově budoucnost své rodiny, například hypotékou na nový byt, ale občas momentální tíživou finanční situaci či touhu pořídit si rychle například auto, jaké má soused.

Spotřebitelské úvěry jsou svůdné

V praxi se to projevuje tak, že taková rodina nedoceňuje fakt, že se úvěr lehce a bez větších potíží pořídí, ale už mnohem obtížněji a složitěji je začít jej splácet, a to i s nikoli zanedbatelnými celkovými úroky. Pak už jen stačí, když někdo z rodiny přijde o práci, a je zaděláno na problémy, říká politoložka Martina Hronová.

Chuť půjčovat si posiluje nejen relativně snadno dostupný úvěr, ale i tlak reklamy, poměrně příznivé úrokové sazby a snaha vyrovnat se životní úrovní svému okolí. Že problémy se splácením úvěrů existují, potvrzují i odhady bank, kdy 6 až 10 procent klientů, kteří si úvěry berou, mají problémy jej splatit v termínu.

Nový zákon o konkursu, který má vláda v plánu přijmout ještě toto volební období, zavádí institut osobního bankrotu rovněž z důvodů, že nesplácení osobních půjček a úvěru není již v Česku výjimečná záležitost, ale může se stát problémem i pro finanční ústavy. Osobní bankrot by měl napomoci finančním ústavům domoci se rychleji než dosud svých peněz.

JIŘÍ VAVROŇ

obsah | Česká republika