Češi se svými příjmy patří mezi světové boháče, tvrdí studie

Čech s průměrným platem patří v celosvětovém srovnání osobních příjmů do první pětiny. Může tak být považován za relativního boháče. Průměrný měsíční hrubá mzda českého zaměstnance byla v minulém roce kolem 17 800 korun, to je asi 593 korun na den. Většina světové populace však musí vyžít s částkou mnohem nižší.

Deset procent obyvatel zeměkoule, tedy kolem 600 milionů lidí, má příjmy menší než 1,1 amerického dolaru, tedy asi 25 korun na den. Naopak jedno procento světové populace může denně utratit zhruba 130 dolarů, to je kolem 2990 korun. Vyplývá to ze studie Světové banky.

Češi tak svým průměrným příjmem zapadají do bohatší části obyvatel planety Země.

Zhruba pět miliard lidí po celém světě je na tom finančně hůře. Pohled na to, kdo je chudý, se však v Evropě a zemích třetího světa značně liší. V Evropské unii se za chudého považuje ten, jehož příjem je pod 60 procenty průměrného platu v jeho zemi. Podle tohoto měřítka by tak byl chudý každý Čech, který má měsíční hrubý příjem pod 10 500 korun.

Obyvatelé EU s nízkými příjmy jsou však před pádem do skutečné chudoby obvykle ochráněni sociálními dávky. "Nejchudší občan unie odkázaný na sociální dávky je na tom finančně lépe než 1,1 miliardy lidí na celém světě," podotkl analytik serveru Měšec.cz Petr Gola.

Nejbohatší lidé na světě žijí v EU, USA, Japonsku, Austrálii, Kanadě a malých arabských zemích bohatých na ropu, například ve Spojených arabských emirátech. Asi 80 procent světového bohatství tak leží v rukou pětiny obyvatel planety. Naopak nejchudší obyvatelé Země žijí v Africe, Jižní Americe nebo Asii. Extrémní rozdíly je však možné najít i v jednotlivých státech. Například v některých asijských zemích lze vedle sebe najít moderní budovy a techniku a pár kilometrů dál lidi v chudinských čtvrtích.

LIDOVKY

obsah | Česká republika