Češi pomohou dětem, rybářům, vdovám

Jedna z nejčastějších otázek po katastrofě v Asii zní: Budou stovky milionů věnovaných na pomoc postiženým regionům použity skutečně pro ty potřebné?

Děti bez rodičů, lidé bez přístřeší, opuštěné vdovy, rybáři bez sítí a lodí. Těm všem pomohou Češi prostřednictvím svých peněz, které za dva týdny od katastrofy poslali na nejrůznější humanitární konta. Vlna solidarity s lidmi zasaženými tsunami je bezprecedentní, o to větší odpovědnost leží na pracovnících humanitárních organizací, kteří rozhodují o účelném využití pomoci. Slibují, že se česká pomoc dostane ke konkrétním lidem.

ADRA, která vede ve výši vybraných příspěvků, hodlá postavit mateřskou školu ve vesnici Ban Kamala na zdevastovaném ostrově Pchúket. Tsunami původní školu zdemolovalo již dva dny po jejím otevření. Její obnova bude stát zhruba 150 tisíc dolarů, tedy v přepočtu 3,5 milionu korun. Na dalším ostrově, Koh kho Khan, plánuje ADRA zaplatit vyčištění studní a obstarat nové lodě zdejším rybářům, protože většina zdejších mužů se živí rybolovem. "Naše pomoc se ale neomezuje jen na Thajsko, platíme dva dobrovolníky, kteří pomáhají na Srí Lance. Hledáme cesty, jak pomoci nejvíce postižené Indonésii," uvedl Jan Barta, který na místě rozhodoval o určení peněz. Na Srí Lanku se zaměřila společnost Člověk v tísni, která do včerejška vybrala 75 milionů korun. Její pracovník Tomáš Kocián už na východě země určil, kam pomoc půjde. Ve městě Trincomalee chce postavit tři školy. "Patnáct milionů korun pak věnujeme na sedmiměsíční projekt, který umožní návrat 2300 rodinám k normálnímu životu. Poskytneme jim práci při čištění území a stavbě domů," řekl pracovník organizace Jan Mrkvička.

Česká pobočka UNICEF, která do včerejška nashromáždila 12,5 milionu, se chce po zajišťování okamžité pomoci věnovat identifikaci dětí. "Fotíme je, dáváme je do táborů, aby je mohli příbuzní vyhledat, v Indonésii jsme zřídili dvacet center pro opuštěné děti. Další prioritou je vzdělání. To znamená obnovit školy a dostat do nich zpět děti," uvedla ředitelka pobočky Pavla Gomba.

A kam půjde dvě stě milionů korun, které na obnovu devastovaných oblastí vyčlenila česká vláda? Například by měly pomoci thajským rybářům. "Do pátku bych měl poslat do Prahy návrhy, jak tady české peníze co nejlépe využít. Turistický průmysl si pomůže zřejmě sám, proto pracujeme na projektech pro rybáře," říká český velvyslanec v Bangkoku Jiří Šitler.

Obrátíme se jen na ověřené partnery

Diplomat se přitom nebojí, že by české peníze putovaly jinam, či dokonce do něčí kapsy. "Budeme spolupracovat pouze s ověřenými organizacemi, které mají kvalifikované odborníky. A samozřejmě budeme projekty hlídat," dodává Šitler.

Kolik z vyčleněné pomoci dostane přesně Thajsko či jiné postižené země, zatím není přesně známo. Thajská média nicméně uvádějí Česko mezi předními zeměmi, jejichž veřejnost vybrala pro Asii skutečně hodně peněz na pomoc postiženým lidem i oblastem.

Experti radí hradit z peněz konkrétní projekty za pomoci osvědčených organizací a spíše varují před přímým odesíláním peněz jednotlivým vládám. V takovém případě je totiž kontrola jejich využití nemožná.

JOHANNA GROHOVÁ, VILIAM BUCHERT

obsah | Česká republika