Češi povedou EU v roce 2008

S velkou pravděpodobností se Česká republika spolu s Francií a Švédskem ujme předsednictví Evropské unie v červnu 2008. Datum prozradil ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) po setkání s francouzskou kolegyní Claudie Haigneréovou, která má na starost evropské záležitosti.

Nyní se jednotlivé státy EU střídají v předsednické funkci po půl roce. Podle ústavy má od roku 2007 předsedat unii po dobu 18 měsíců tým tří zemí, které si toto období mezi sebou rozdělí po šesti měsících. Předpokládá se, že systém by zůstal zachován, i kdyby ústava nebyla ratifikována.

Od léta 2008 do konce roku 2009 by se předsednictví ujaly Francie, Česká republika a Švédsko, přičemž Češi by zřejmě hráli prim v prvním pololetí 2009. Předsednická země řídí v daném období veškerý chod Evropské unie. Pro členské státy je to velká výzva, na níž se připravují několik let předem.

''Odmítat ústavu znamená odmítat pokrok EU''

Svoboda i Haigneréová spolu mluvili také o ratifikaci evropské ústavy. Francouzi se k ní vyjádří v referendu, které se má konat nejpozději do léta. Kdy a jakým způsobem o dokumentu rozhodnou Češi, se zatím neví.

Přijetí ústavy považuje Haigneréová za důležitou fázi ve vývoji EU. "Odmítat tuto etapu je odmítat pokrok Evropské unie," reagovala ministryně na dotaz, jak hodnotí francouzská diplomacie postoj českého prezidenta Václava Klause k tomuto dokumentu.

Prezident ústavu v nynější podobě odmítá, ostře ji kritizuje rovněž opoziční ODS. Různé názory na ústavu existují podle Haigneréové v každé členské zemi. "Tato diskuse se vést musí a vede se," uvedla.

Poslední průzkum veřejného mínění ukázal, že pro schválení ústavy je nyní asi 65 procent Francouzů. Obavy ale budí případné pokusy směšovat záležitost ústavy s plánovaným přijetím Turecka do unie. Zde je většina Francouzů proti. "Vedeme velmi širokou informační kampaň, k níž se připojí ještě kampaň politická, přesvědčovací," řekla ministryně.

Také v Česku se lidé vysloví k ústavě zřejmě v plebiscitu. Zatímco vláda by ráda uspořádala referendum souběžně s parlamentními volbami příští rok, ODS usiluje o samostatné referendum. Svoboda doufá, že Češi ústavu schválí. "Její přijetí posune integraci v mnoha směrech," soudí šéf české diplomacie.

Vztyčování vlajek u budovy Evropského parlamentu ve Štrasburku.

NOVINKY

obsah | Česká republika