Kvůli nájmům hrozí Česku žaloby

Dopomoci mladým rodinám k cenově dostupnému bydlení je ta nejhlavnější ze všech priorit nové vlády. Kabinet Stanislava Grosse toho chce ovšem dosáhnout jinak, než si představují majitelé domů i opozice.

"Máme připravené dva projekty," prozradil ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek v rozhovoru s Olgou Gajićovou. Vláda lidem slibuje 300 000 korun novomanželské půjčky právě na bydlení. Navíc podle Paroubka podpoří výstavbu.

Nové byty by jednak měla začít stavět bytová družstva, která chce stát víc podpořit, a také obce prostřednictvím svých k tomuto účelu založených neziskových společností. "Dělají to tak ve Velké Británii. Ty společnosti si půjčují u bank a z úvěrů staví byty: nájemní i na prodej. Stát jim dotuje část úroků. Půjčky pak splácejí prodejem bytů a z vybraného nájemného," vysvětlil Paroubek.

Opozice záměry nové vlády kritizuje. Vadí jí hlavně to, že kabinet přichází s novými "nápady", místo toho, co by třeba více podpořil už zavedené stavební spoření a hypotéky - tak, aby na ně dosáhli i lidé s nižšími příjmy. Nejvíc ovšem opozičním občanským demokratům vadí, že vláda otálí s úplným uvolněním nájmů. "Je to odkládání problému a zmrazení situace, kdy kvete černý trh s byty a daňové úniky," stěžuje si ústecký primátor za ODS Petr Gandalovič.

Kvůli tomu, že vláda nájmy neuvolnila, navíc Česku hrozí mezinárodní ostuda. Majitelé domů už spustili sérii soudních žalob a jsou připraveni jít i k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Nejsou vůbec bez šancí, mají totiž v ruce pořádný trumf: vláda jedná v rozporu se stanoviskem Ústavního soudu, který už dvakrát regulaci napadl a dospěl k názoru, že stát nesmí přenášet náklady své sociální politiky na bedra soukromých majitelů. Jenže vláda se verdiktu zatím nepodřídila. "Ústavní soud nemá možnost svůj rozsudek vymáhat. Je to ovšem otázka právní kultury," říká místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová.


Kolik je bytů

CELKEM 3 828 000
v rodinných domech 1 372 000
v osobním vlastnictví 422 000
družstevních 549 000
nájemních 1 010 000
(z toho s regulovaným nájemným 747 000)

Pozn.: údaje nezahrnují počty načerno pronajímaných bytů

Zdroj: ČSÚ - Sčítání bytů, domů a lidí

JANA BLAŽKOVÁ, LUDĚK NAVARA

obsah | Česká republika