České reakce na americké volby

Zatímco většinu Američanů George Bush přesvědčil, že by měl pokračovat ve své prezidentské misi, zbytek světa reaguje na jeho vítězství rozporuplně: od vřelých gratulací po neutrální komentáře až po neskrývané zklamání. Jakmile Kerry uznal svoji porážku, začaly se do Washingtonu sbíhat blahopřání Georgi Bushovi.

Klaus: Bush je dobrý vůdce

Jedno z prvních zaslal český prezident Václav Klaus, který jeho znovuzvolení přivítal. "Gratuluji jemu i celému jeho týmu, který odvedl v kampani mimořádnou práci, k tomuto velkému úspěchu," uvedl prezident.

Podle něho Bush v těžkých okamžicích prokázal, že je skutečným vůdcem svého lidu a američtí voliči to ocenili. "Konzistentnost svých názorů a postojů si George Bush dokázal udržet i ve chvílích, kdy s nimi mnozí nesouhlasili a kritizovali jej za ně. To je vlastnost, které si velmi cením," dodal Klaus a nazval Bushe přítelem České republiky. I česká diplomacie hodnotí Bushovo vítězství jako dobrou zprávu. "Většina Američanů svou volbou podpořila George Bushe v klíčových otázkách, jako je boj proti terorismu nebo angažovanost v Iráku. Tuto linii jsme sledovali i my," uvedl ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Zároveň uznal mimořádné nasazení Johna Kerryho během kampaně. "Odehrávala se na tématu, které rozdělilo výrazně USA i Evropu, což je velice vážné." Už před volbami měli čeští politikové většinou jasno. Pravicová ODS jasně podporovala stávajícího republikánského prezidenta. "Bush byl můj favorit. Je to dobrá zpráva nejen pro USA, ale i pro svět, jakkoli v Evropě na to bude opačný názor. Z hlediska boje proti terorismu by bylo nešťastné, kdyby prohrál," uvedl europoslanec a stínový ministr zahraničí ODS Jan Zahradil.

ČSSD chtěla Kerryho

To pro řadu politiků ČSSD byl jasnou volbou John Kerry. "Raději bych si představoval Kerryho, ale na druhé straně takhle víme, že nenastává žádná velká změna ve vztazích a mezinárodní politice, víme, co od Bushe můžeme čekat," poznamenal vicepremiér Zdeněk Škromach. Šéf zahraničního výboru sněmovny Vladimír Laštůvka je podstatně skeptičtější: "Je to špatná zpráva, znamená to, že bude pokračovat zahraniční politika, která nás zavedla do války v Iráku, jejíž konec je v nedohlednu."

Měsíce před samotnými volbami byl především pro Evropu či arabské země jasným favoritem demokratický protikandidát John Kerry.

Evropa: je třeba zacelit rány

Ačkoli i Evropa nezůstala s gratulacemi pozadu, politici připomínali Bushovi, že svojí politikou rozdělil nejen USA, ale i Evropu a nyní má co napravovat. "Doufám, že se pokusí vybudovat mosty a že se bude více věnovat mezinárodní spolupráci," uvedl například norský premiér premiér Kjell Magne Bondevik.

Také šéf Evropské komise Romano Prodi doufá, že se USA a celý svět budou v příštích čtyřech letech těšit politické stabilitě. "A také větší bezpečnosti,"dodal.

Německá vláda, která podobně jako Francie oponovala invazi do Iráku, včera ujišťovala, že by spolupracovala s kterýmkoli americkým prezidentem. "USA jsou nejdůležitějším partnerem Německa mimo Evropskou unii, bez nichž nelze čelit výzvám moderní doby," uvedl ministr zahraničí Joschka Fischer.

Ruský prezident Vladimir Putin, který už dříve dal najevo svoji podporu Bushovi, byl odvážnější. Podle Putina znamená, že americký lid se nenechal zastrašit mezinárodním terorismem.

JOHANNA GROHOVÁ, VÁCLAV DOLEJŠÍ

obsah | Česká republika