Brno prožilo leteckou show

Špičky vojenské letecké akrobacie z Evropy a Kanady převáděly své umění o víkendu 6. - 7. 9. na 10. ročníku Mezinárodní letecké show CIAF 2003 na letišti v Brně - Tuřanech. Do poslední chvíle organizátoři doufali, že z Moskvy přiletí čtyři stíhací letouny SU-27, nakonec se tak ale nestalo.

Podle pořadatele Pavla Langa ruská strana nevydala povolení ke startu doprovodného stroje IL-76, který měl do Brna přepravit 65 členů doprovodu.

Desetitisíce diváků nejdříve tleskaly létajícímu cirkusu, replikám historických strojů. Pak se představil stíhací tryskový letoun Tornado německého vojenského námořnictva. Jeho zvláštností je možnost změny geometrie křídel umožňující dokonalé manévrování ve vzduchu.

Lidem na zemi se tajil dech při akrobacii stroje F-16 z výzbroje belgické armády. Tah jeho motoru přesahuje 100 kilonewtonů, zatímco - pro srovnání - menší polské tryskové stroje Iskra mají jen desetinový výkon. Nicméně akrobatická sestava sedmi strojů byla skvělá, stejně jako 10členná skupina Frecce Tricolori z Itálie. V Brně ještě viděli francouzský Mirage i vrtulníky polské a ruské výroby a další stroje.

JAN TROJAN

obsah | Česká republika